Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Coronasmitta i svenska VM-truppen

Den svenska VM-truppen i handboll har drabbats av ett coronafall.
Bundesligaproffset Anton Lindskog har fått lämna truppen efter att ha testats positivt.
Och Sverige kommer inte resa till Montenegro för EM-kval på onsdagen.
– Det är en bekymmersam situation, säger landslagsläkaren Daniel Jerrhag.

Det svenska herrlandslaget i handboll skulle på onsdagen åka till Montenegro för att spela EM-kval.

Så blir det inte.

HSG Wetzlars linjespelare Anton Lindskog har testat positivt för coronaviruset och kommer lämna truppen. Det gör också att Sverige inte åker ner till Montenegro och matchen ställs därför in.

– Det är en bekymmersam situation, säger landslagsläkaren Daniel Jerrhag.

– Samtidigt gör vi allt vi kan för att få kontroll på det och ge spelarna en säker miljö. Vi har isolerat spelarna två och två och så kommer det att vara åtminstone fram till söndag. Målsättningen och förhoppningen är att kunna presentera en covid-19-fri trupp nästa vecka, fortsätter han i pressmeddelandet.

LÄS MER: Landslagsläkaren: Lite konstigt att VM spelas

Kan spela med ”nödlandslag”

Landslagschefen Hanna Fogelström säger att beskedet om att skjuta upp matchen fattades blixtfort.

– i har inför samlingen haft en handlingsplan, rådfrågat expertis och haft dialog med såväl regionens smittskyddsansvariga som Europeiska Handbollförbundet. Alla har hela tiden agerat professionellt. Vi har gjort och kommer att fortsätta att göra regelbundna tester och göra vad vi kan för att inte sprida smittan vidare varken inom truppen eller till motståndare eller andra utanför handbollen, säger hon.

På lördag var det tänkt att Sverige skulle ta emot Montenegro i Eskilstuna för EM-kvalmatch. Kring den finns det inte något besked i nuläget, men om matchen spelas kan Sverige ställa upp med ett ”nödlandslag”.

– Om det blir match blir det inte med några av de spelare eller ledare som är på plats nu. Dialogerna med de europeiska och internationella handbollsförbunden kommer att fortsätta under morgondagen, säger Hanna Fogelström.

LÄS MER: Hampus Wanne är redo att bära Sverige under VM i Egypten

Anton Lindskog ser ut att missa VM

Anton Lindskog, som är den som testat positivt, har fått lämna truppen.

– Jag hade verkligen sett fram emot mitt första mästerskap och det känns fruktansvärt tungt att få det här beskedet, särskilt eftersom jag inte känt några symptom alls. Nu hoppas jag bara att övriga fortsätter att vara friska, säger han.

Nu kan VM-spelet vara i farozonen för Lindskog.

– Det hänger på vad som händer kommande dagarna och om han lämnar ett negativt test i början av nästa vecka. Men han kommer inte att vara med under resten av uppladdningen på hemmaplan, säger landslagets presschef Daniel Vandor.

Handbolls-VM i Egypten startar den 13 januari.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.