Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Bra att de får se att jag inte hittat på sporten i min källare"

De brukar vara fyrverkerier och grillfester. Men när barnen i USA Team Handball firade fjärde juli i Göteborg stod annat på schemat. – Det finns inget bättre sätt att fira fjärde juli än att representera sitt land och att vinna, säger tränaren Craig Rot.

Det var inte den nationaldag spelarna i de tre lagen från USA Team Handball var vana vid. I stället för traditionellt firande hemma i USA väntade träningsmatcher på Heden inför Partille Cup.

– Det har varit en underbar dag där vi vann tre matcher. Det finns inget bättre sätt att fira fjärde juli än att representera sitt land och att vinna, säger Craig Rot.

– Killarna och tjejerna är ganska uppspelta över det efter att ha tränat hårt under ett år. Vi kommer fira med glass och vara redo för nya utmaningar framöver.

Hur är det att fira här i stället för hemma?

– Det är inte lika färger och inte lika mycket grillfester som det är hemma i USA.

Lagen är en samling spelare från utbildningsprogram i centrala USA med baser i Chicago och Minnesota, som Craig Rot byggt efter att själv ha fastnat för handboll i Europa.

Sporten växer men håller fortfarande en väldigt låg profil i landet.

– Vi kallar det för "team handboll" för "handboll" är en sport som man spelar med racket. Så det är ofta folk säger "min farfar spelade det" och man bara "nej, det är inte samma handboll".

Även bland vissa spelar finns en viss oklarhet om sporten.

– Det är därför Partille Cup är så viktigt. För då får barnen se att det inte är en sport som jag har hittat på i min källare utan något som är på riktigt, säger Craig Rot och skrattar innan han fortsätter:

– Även om jag visat klipp för dem innan så tror de fortfarande inte att det är på riktigt. Så det är viktigt att komma hit för det gör att de jobbar hårt.

Målsättningen i turneringen är att visa färg.

– Vi ska visa att vi klarar att tävla och försöka vinna. Jag har höga förhoppningar men är samtidigt realist, säger Rot.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.