Blytung förlust för Sverige i rivalmötet

|

Efter två raka segrar i VM-inledningen var grannfejden mot OS-mästarna Danmark matchen som Sverige skulle – förlora.

Sverige gick in i matchen helt utan något favoritskap på sina axlar. Så väl ledare som spelare och en samlad expertkår hade på förhand i det närmaste dömt ut det unga svenska lagets chanser att kunna rubba det solida danska lagbygget, som står tryggt på målvakten Niklas Landin som grund.

Landin har inlett VM strålande och antog under den första halvleken formen av ett monster i de svenska spelarnas ögon.

Det spelade inte någon roll om avsluten kom utifrån, från linjen, kanten eller på kontring. Den danske målvakten tog allt. Och räddade han inte så skrämde han slag på de stackars svenskarna som avslutade med så små marginaler att de missade.

Tog ut målvakten

Under en knapp kvarts spel gjorde Danmark 10–2. Under samma period hann Landin med åtta räddningar, tvingade Albin Lagergren att dra en kontring i stolpen och Jim Gottfridsson ett skott högt över ribban. Och till slut gjorde han även mål.

Förbundskaptenen Kristján Andrésson försökte med draget att plocka ut målvakten och spela sju mot sex i anfallet, men det gav inte någon vidare utdelning. I stället kunde Niklas Landin hiva iväg en räddad boll över hela planen och in i det tomma svensk målet till 12–8.

Trots det skiljde det bara fyra mål i pausen och sidbytet verkade göra Sverige gott.

Mikael Appelgren fick bättre fatt de danska avsluten och framåt gjorde Niclas Ekberg, som bytte av Mattias Zachrisson på högerkanten fyra i inledningen av den andra halvleken.

Många på plats

Trots att Danmark hade känts överlägset vägrade lagmoralsstarka Sverige att ge upp. Spelarna rev och slet i försvaret och sprang, och på något sätt kom de nästan i kapp.

Lagkaptenen Ekberg blev Sveriges bästa målskyt med sina sju mål i den andra halvleken. Det blev gastkramande in i det sista för storpubliken – 13850 personer – i Bercyhallen, men när Hans Lindberg knorrade in 27–25 för Danmark med fem sekunder kvar var det avgjort.

Sverige står nu på två segrar och en förlust med två matcher kvar av gruppspelet, och har fortfarande en och en halv fot i åttondelsfinalerna.