Blytung förlust för Sverige - föll mot Nederländerna

|

Det svenska landslaget hade lämnat Stockholm och det första gruppspelet bakom sig. Åkt tvärs över landet till Göteborg för spel i mellanrundan. Med tre poäng med sig från den första omgången såg förutsättningarna lovande ut för värdnationen. Efter mötet med Nederländerna blir det svårare att nå en semifinalplats. Mot Tyskland och Frankrike krävs troligtvis två segrar för att hålla drömmen om avancemang vid liv.

– Tre poäng kan räcka, men det blir svårt, säger Henrik Signell.

Ett kontringsstarkt motstånd, med den tidigare svenska förbundskaptenen Helle Thomsen på bänken, blev en för svår nöt att knäcka för Signells landslag och Blågult fick se sig besegrat med 30-33.

– De är kanske bäst i världen på att spela snabbt. Vi visste det, vi var snabba hemåt men inte tillräckligt bra för att stoppa dem, säger en besviken förbundskapten på presskonferensen efter slutsignalen.

Inledningsvis var det den svenska offensiven som svajade. När drygt tio minuter var spelat hade Sverige bara gjort två mål framåt. Då valde Henrik Signell, vid underläge 2-4, att ta timeout. Avbrottet fick önskad effekt och svenskorna, anförda av inhoppande Johanna Vestberg och storstjärnan Isabelle Gulldén, fick med kreativitet, vilja och energi fart på anfallsspelet. Men i stället började det svaja i den andra änden.

Nederländerna kontrade blixtsnabbt gång på gång och Filippa Idéhn i det svenska målet hamnade inte sällan i otacksamma lägen. Vid pausvilan var dock hemmanationen bara ett mål bakom och helt klart med i matchen. 13-14 i paus.

Den andra halvleken inleddes i ett rasande tempo där mål och målchanser haglade åt båda håll. Men det var fortsatt nederländskorna som ständigt var i förarsätet, och Sverige lyckades, trots flera möjligheter, inte hitta en kvittering. Varje gång chansen att utjämna dök upp sumpades den.

– Det är verkligen sjukt frustrerande när man känner att man nästan är där, men man når ändå inte hundra procent, säger Loui Sand.

Under slutdelen av matchen försökte Henrik Signell med flera olika knep att hitta en sista väg tillbaka. Men ingenting hjälpte.

Jamina Roberts var bedrövad över resultatet - och i synnerhet det svenska spelet bakåt.

– Vi släpper in 33 mål, jag vet inte om vi är osäkra eller vad fan det är, vi släpper in för jäkla mycket mål bara.