Blir matchen mot Portugal Andreas Palickas sista i Scandinavium?

Han har kallat det både sitt hem och sitt vardagsrum.
Nu ser Andreas Palicka ut att ha gjort sin sista räddning i Scandinavium.
– Jag kommer förmodligen aldrig mer spela där, säger han.

ANNONS
|

Efter mötet med Island fick Andreas Palicka huvudvärk i den mixade zonen, därför bad han om att få slippa intervjuer med skrivande media.

Till lördagens pressträff kom han med en huvudvärkstablett och en god natts sömn i kroppen.

– Nu mår jag bra, säger han.

Väl på benen får han beskriva sin spektakulära insats i 35–30-segern.

– Jag har svårt att analysera den för det var så mycket adrenalin. Men det är klart, jag fick till många räddningar i andra halvlek och många fria räddningar. Det ger energi och publiken tänder till. Min individuella upplevelse är att det var en av de bästa matcher känslomässigt någonsin vad gäller att spela ihop med publiken här i Sverige. Det kändes som att laget och kärleken till publiken tog det hela ett steg till. Det var en fantastisk känsla, säger han.

ANNONS

Efteråt trängdes värken med tankar kring matchen om plats i hans huvud.

– Det är svårt att komma ned i varv. Nu är jag sovit, man är van vid att inte sova så många timmar. Tankarna kommer så fort det blir tyst – vad hände egentligen? Det tror jag att alla idrottare kan skriva under på, spelar du 20:30 somnar du nog inte förrän 03, 04. Då är du färdig i huvudet. Om du inte bara kan ta ut det och stoppa undan det, men det har jag aldrig kunnat, säger han.

Men det är klart att han är glad, segern innebär att man redan vunnit mellanrundan och att söndagens möte med Portugal blir betydelselöst, åtminstone vad gäller resultat.

– Det är en ovanlig situation i ett mästerskap. Det är svårt att säga, men det ger oss en möjlighet att planera ytterligare en match framåt. Nu vet jag inte statusen i laget – och det kommer jag aldrig stå här och säga – om det finns några småskador eller liknande. Det kan man ta i beaktning då. Någon kanske behöver vila eller har problem med någonting. Den möjligheten har vi nu, så det är enbart positivt, säger han.

Kommer rotera

Palicka får medhåll av förbundskapten Glenn Solberg.

ANNONS

– Vi är väldigt glada över att slippa vara i den sitsen där vi måste vinna, speciellt mot ett portugisiskt lag som spelar väldigt mycket 7–6. Det hade krävt väldigt mycket av oss, det ska det såklart göra, men jag är glad över att vi inte är där. Vi ska ut och försöka vinna matchen, men nu har vi också möjlighet att få in ännu fler spelare på planen. Att testa lite, säger han.

Kommer ni att rotera spelare?

– Ja, det kommer vi att göra. Som vi har gjort hela tiden, säger Solberg.

Det betyder med stor sannolikhet att Palicka vilas, inte minst med tanke på att han blev vald till matchens lirare. Än så länge är det bara Hampus Wanne av de svenska spelarna som fått speltid i matchen efter ha tagit emot utmärkelsen – men då stannade den på två minuter.

– Det är straffet man får, skrattar Palicka och fortsätter:

– Om jag ska vara ärlig har jag ingen aning (om det blir speltid). Jag gör ingenting hellre än att spela i Scandinavium, men det är helt upp till tränarna.

Matchen blir Sveriges sista i Göteborg under VM, slutspelet spelas i Stockholm.

Kommer du att sakna Scandinavium?

ANNONS

Palicka har tidigare kallat det sitt vardagsrum efter alla år i Redbergslid och landslaget.

– Jag kommer förmodligen aldrig mer spela i Scandinavium. Men hur man än vrider och vänder på det har jag oerhört fantastiska minnen härifrån. Jag har sagt det förr, det är verkligen ”fan, jag är hemma” med alla på läktaren. Det är väldigt speciellt.

– Sedan har jag aldrig spelat i Tele2 Arena så det ska bli en magisk upplevelse att få vara med om en sådan inramning. Jag hoppas såklart att vi säljer till sista biljett och så många som möjligt kommer och stöttar oss. Så får vi se om den upplevelsen kan toppa det här.

Matchen mellan Sverige och Portugal spelas 20:30 på söndagen.

Att hålla ögonen på: Francisco Costa, 17

Fransisco Costa har fått ett stort förtroende i det portugisiska laget under VM – och han har ännu inte fyllt 18. Handbollstyckare med insyn menar att Costa är den störste talangen på herrsidan sedan Nikola Karabatic.

Om Costa säger Glenn Solberg:

– Nu har jag inte sett så många matcher, men utifrån det jag har sett är han väldigt bra. En fantastisk talang. En väldigt spännande spelare, explosiv och har det mesta.

Han fortsätter:

– 17 år, det är otroligt. Är han 05:a? Imponerande.

LÄS MER:Andreas Palicka i brottningskamp – utvisad i matchen mot Island

LÄS MER:Sverige klart för kvartsfinal – vann måstematchen mot Island

LÄS MER:Andreas Palicka var nära att sluta – räddade karriären i Göteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS