Blågult mest tillgängligt i EM: "Det är viktigast"

I en mer tillknäppt elitidrottsvärld där media inte sällan har svårt att komma riktigt nära vill det svenska handbollslandslaget vara en motpol. Under EM är där inget lag som är lika tillgängligt som det blågula.
– Vi får ofta beröm från utländsk media som tycker att de har lättare att få intervjuer med svenska spelare än med sina egna, säger Sveriges presschef Daniel Vandor.

ANNONS

Klockan är strax innan 14 på torsdagseftermiddagen, dagen före Sveriges första match i mellanrundan i Malmö.

Ett stort pressuppbåd har samlats i den lilla lokalen mitt emot landslagets hotell. Flera olika tv-kanaler, skrivande journalister, radio och fotografer, både nationell och internationell media, är på plats och förbereder sig inför den stundande pressträffen.

Några minuter senare promenerar den svenska landslagstruppen in. Ledare, spelare och läkare. Nästan alla är där.

Det blir startskottet på 45 minuter av hälsningar, intervjuer, frågor och svar. Målvakternas statistik, det portugisiska sju mot sex-spelet, skadeläget, Simon Jeppssons brist på speltid och mycket, mycket annat berörs.

ANNONS

Mitt i centrum för att pussla ihop allt och få det att flyta står Ludvika-sonen som sedan flera år tillbaka bor i Alingsås, Daniel Vandor, 38.

Sedan VM i Qatar 2015 är han presschef för både det svenska herr- och damlandslaget i handboll. Med blocket i handen och telefonen nära till hands pekar han och dirigerar både journalister och spelare som rör sig kors och tvärs i rummet.

Alla ska få sina önskemål tillgodosedda.

Alla ska få sitt.

– Vi tror verkligen på öppenhet, säger Vandor när den intensiva trekvarten som nästan blev en timme är avslutad.

Ett förhållningssätt som i dagens elitidrottsvärld inte är helt vanligt. En värld som i många fall har blivit allt mer tillknäppt. Inte minst internationellt och kanske framför allt då inom fotbollen, men även i andra idrotter.

Där vill det svenska landslaget vara en motpol.

"Enda laget i EM"

Under EM är blågult det lag som enligt Vandor har mest avsatt tid för pressträffar. Dessutom är alltid alla friska spelare tillgängliga för media. Varje dag.

– Vi är det enda laget i EM som har alla friska spelare tillgängliga varenda dag. Vi är det laget som har de längsta pressträffarna och vi får ofta beröm från utländsk media som tycker att de har lättare att få intervjuer med de svenska spelarna än med sina egna spelare, exempelvis de norska eller framför allt de danska spelarna är inte lika lätta att få tid med, säger Vandor och utvecklar:

ANNONS

– Det viktigaste i min roll är att se till att vi har en bra relation med media. Vi är beroende av att det skrivs om handboll. Vi behöver media, som jag också tror behöver oss. Det märks att det finns ett stort handbollsintresse runt om i landet, inte minst när det är mästerskap, vilket bra siffror både för tv och skrivande journalistik visar.

Jämför man exempelvis med de svenska fotbollslandslagen där pressträffarna under mästerskapen endast brukar innehålla ett fåtal spelare som landslagsledningen själva väljer ut och där intervjuer för skrivande media allt som oftast sker gemensamt i grupp.

– Vi är mindre än fotbollen och kan därför ha det här systemet. Fotbollen hade nog inte kunnat ha det så här. Det är så otroligt många fler journalister där. Det som funkar för fotbollen funkar kanske inte för oss och det som funkar för oss kanske inte funkar för hockeyn. Alla hittar ett sätt som passar.

Handbollslandslagets linje är i alla fall tydlig. Här ska det ges tillfälle för enskilda intervjuer även under mästerskap.

Men samtidigt som man värderar tillgänglighet högt säger Vandor att det också utsätter laget och honom själv för vissa utmaningar.

– Det svåraste är att säga nej, säger han och ler snett.

ANNONS

– Jag försöker vara rättvis mot alla. Jag har svårt att ge godkännande för en kanal att komma och filma spelarna utanför en pressträff, då måste jag säga ja till alla och då blir det ohållbart till slut. Sedan kan vi inte alltid anpassa oss efter när olika medier har sina tider. TV4 vill åka med spelarna på tåget, radion har sina livesändningar. Någon önskar ha med spelare i morgonsoffa 07 på morgonen. Där är det svårt att göra alla nöjda.

Presschef Daniel Vandor tillsammans med damlandslagets förbundskapten Henrik Signell.
Presschef Daniel Vandor tillsammans med damlandslagets förbundskapten Henrik Signell. Bild: LUDVIG THUNMAN

Vem i laget skulle du säga är gladast för media?

– Det är många som är duktiga på att göra media. De är vana och förstår att det är en viktig del av spelet. Jim Gottfridsson tycker jag är otroligt bra i mediala sammanhang och det ingår väl i hans roll som lagkapten. Mikael Appelgren ställer alltid upp. Kim Ekdahl Du Rietz gör inte jättemycket media vanligtvis men när han är här så är han tillgänglig som alla andra. Många upplever honom som väldigt klok och bra. Det är många, kanske framför allt bland de rutinerade, som tar ett stort ansvar.

Drömmer om OS

Utöver att vara en länk mellan spelare och media, ansvara för handbollslandslagets redaktionella material och sociala medier så sköter Vandor också mycket av kommunikationen med arrangörer. Och till skillnad från reportrar och spelare, som han säger att han inte har behövt ta i örat någon gång, så kan det ibland bli lite frostigt i den relationen.

ANNONS

– De gångerna jag har blivit arg har inte varit på spelare eller media utan i stället arrangörer. EHF och vissa konstiga regler exempelvis ...

Han fortsätter:

– Det hotas med böter hit och dit ibland och det kan jag känna blir orättvist när vi försöker vara så tillgängliga. Som mot Polen så hotade EHF oss med böter på 10 000 kronor för att Kristjan gick och hälsade på sin familj innan han gick på presskonferensen. Han är alltid den som står kvar sist i mixade zonen. Han går in i omklädningsrummet och sedan vidare till presskonferensen, tv-studion och sist mixade zonen. Nu hade han tre minuter över innan presskonferensen och valde då att gå och säga hej till sin fru och son. Det gillade inte EHF som menade på att den tiden skulle han ha tillbringat i mixade zonen ... då blev jag förbannad och försökte förklara men det hjälpte inte.

Är du hetlevrad?

– Nej egentligen inte. Jag är extremt lugn. Folk tror inte på mig när jag säger att jag har blivit arg. Men jag har tappat det några gånger, exempelvis som nu. Men det brinner till i stunden, sedan reder man ut det. Jag fick be om ursäkt nu senast, säger Vandor som med sig in i rollen som presschef har lång tids erfarenhet av att själv ha jobbat "på andra sidan".

ANNONS

Daniel Vandor håller tummarna för att han någon gång ska få uppleva ett OS i landslagets tjänst – det har han inte fått vara med om hittills.
Daniel Vandor håller tummarna för att han någon gång ska få uppleva ett OS i landslagets tjänst – det har han inte fått vara med om hittills. Bild: LUDVIG THUNMAN

Som liten drömde han om att bli sportjournalist. Både hans kusin och farbror arbetade på Nerikes Allehanda. När Daniel Vandor var 15 år fick han ett extrajobb på den lokala tidningen i Ludvika. Efter det har han hunnit med att vara både nattchef och redigerare på Sportbladet och GT.

– Det har hjälpt mig mycket i den här rollen. Som både nattchef, reporter och redigerare har jag inblick i hur det funkar hos mediehusen och er situation. Vad jag kan göra för att underlätta för er.

Hur länge han stannar i landslagets tjänst vet han inte. Men trots att han redan har hunnit samla på sig många fina minnen, han lyfter fram de lyckade OS-kvalen för både dam- och herrlandslaget 2016 och herrarnas EM-silver i Kroatien 2018 som de största ögonblicken, så vill han uppleva mer.

En önskan står extra högt.

– Ett OS vore en dröm. EM och VM är Sverige nästan alltid med i, men OS är svårt. Det hade varit häftigt.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS