Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bengt
Bengt "Bengan" Johansson. Bild: LENNART MÅNSSON

"Bengan" om sjukdomen: "Blir sämre med åren"

Bengt "Bengan" Johansson coachade det bästa svenska herrlandslaget i handboll genom tiderna och under EM i januari ska "Bengan Boys" hyllas.
Men tillvaron blir bara tuffare för den Parkinson-sjuke handbollscoachen.
– Jag är inte så rörlig längre, säger 77-åringen till Sportbladet.

Det var för nära ett år sedan som Bengt "Bengan" Johansson berättade i en intervju med Expressen att han drabbats av en variant av Parkinson. Det har försvårat livet för den så framgångsrike handbollscoachen som kämpar för att bromsa sin sjukdom.

I en intervju med Sportbladet berättar nu "Bengan" om sin Parkinson.

– Jag är inte så rörlig längre, i alla fall inte som förr om åren. Jag brukade spela mycket golf, men det blir mindre av den varan nu. Jag har spelat lite i år, men det är inte så lätt nu när jag har Parkinson, säger "Bengan" Johansson.

Än så länge är hans vardag förhållandevis normal, även om det kommer gå utför med den obotlige sjukdomen han har.

– Jag försöker hålla mig vid gott mod. Det är bara att acceptera att man blir sämre med åren, säger Johansson till Sportbladet.

Det var år 1990 som Bengt Johansson började sin framgångssaga som svensk landslagscoach. Då blev det nämligen VM-guld i dåvarande Tjeckoslovakien och fram till 2004 blev facit 13 mästerskapsmedaljer för "Bengan Boys". De fördelades över tre OS-silver, två VM-guld, två VM-silver, 2 VM-brons och fyra EM-guld.

Det står sedan tidigare också klart att "Bengan Boys" kommer hyllas när Sverige premiärspelar i handbolls-EM i Göteborg den 10 januari.

– Det ska bli väldigt, väldigt trevligt. Jag ser verkligen fram emot att träffa grabbarna igen. Det är ett gött gäng allihop, men visst ska det bli lite extra kul att träffa (Stefan) Lövgren, (Ljubomir) Vrajnes, (Peter) Gentzel och alla målvakterna, säger Bengt Johansson till Sportbladet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.