Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Isabelle Gulldén är hemma i Göteborg och njuter av Partille Cup.

"Behöver inte betala för parkering längre"

Isabelle Gulldén är hemma i Sverige på kort semester efter en galen succésäsong i Rumänien – och inför OS-äventyret med landslaget i Rio. Nu berättar storstjärnan om det späckade året – och att hon efter Champions League-guldet med Bukarest inte längre behöver betala för parkering i nya hemlandet. – Från att folk knappt vetat om att det finns handbollslag blev det plötsligt jättestort i hela Rumänien, berättar 27-åringen.

Sveriges största handbollsstjärna, Isabelle Gulldén, är hemma i Göteborg efter ett första succéår i CSM Bukarest som innebar ligaguld och en Champions League-titel. Dessutom lyckades hon tillsammans med landslaget kvala in till OS i Rio.

På plats under Partille Cup är 27-åringen således omåttligt populär.
– Det är härligt att vara här, god stämning – som vanligt. Jag älskar att gå runt, kolla på matcher – och man borde göra det mer. Det är allt från U21-killar som är tre hus högre än en själv till tjejer och killar som kollar lite på varandra och småttingar som springer runt i klungor, säger Gulldén.

Hon berättar att första tiden i Rumänien har bjudit på blandade känslor.
– Rent psykiskt har det varit upp och ner när det hänt en del i klubben och så, menar mittnian.
– Men handbollsmässigt har det ju gått bra i stort sett hela tiden. Sedan är kraven lite annorlunda i Rumänien. Det räcker inte att vi vinner med fem eller tio mål – det ska liksom helst vara med 20.

Efter CL-finalen, under vilken Gulldén dessutom blev stor matchvinnare, rådde det rejäl handbollshysteri i landet.
– Från att folk knappt vetat om att det finns handbollslag blev det plötsligt jättestort i hela Rumänien, inte bara i Bukarest. Många sa liksom att "du fattar inte vad ni gjort för vårt land". Det var roligt – och plötsligt blev man igenkänd, säger Sävehofprofilen och berättar i vilka uttryck kändisskap i Rumänien kan ta sig.
– Jag behöver inte betala för parkering längre. Där fungerar det som så att de skriver upp ens registreringsnummer, men nu säger de bara "åk förbi, du behöver inte betala", säger Gulldén och skrattar.

Inom kort väntar OS i Rio dit landslaget lyckades ta sig efter en bejublad kvalinsats. Det 27-åriga utlandsproffset är truppens självklara storstjärna – och tror att Sverige har goda förutsättningar för medalj.
– Första ska man ju ta sig vidare från gruppen, men många känner nog att vi kan nå semi. Vi har inte pratat om målsättning ännu, men det finns många jämna, bra lag med så det handlar om att kunna toppa formen.

Man får dock klara sig utan rutinerade Johanna Ahlm som är knäskadad.
– Jag har pratat med henne. Det är ju en dröm som försvinner. Jag tror inte hon mår så bra – och för oss är det ju ett stort avbräck, menar Gulldén.

Mot slutet av året följer även EM på hemmaplan för Sverige. Bukareststjärnan tror att det blir viktigt att göra ett bra OS för att höja handbollstemperaturen inför mästerskapet i december.
– Det ska bli väldigt kul, det också. Jag var där och kollade 2006 och det ska bli roligt att få spela hemma. Jag tror många kan lyftas av det också, säger 27-åringen.

Hon har två år kvar på kontraktet med Bukarest – men är tydlig med att hon vill fortsätta spela utomlands ett bra tag till.
– Jag är inte redo att flytta hem ännu, även om man blir sugen varje gång man är här. Men jag vill avsluta karriären i Sverige och vi får se vilka som vill ha en avdankad gammal spelare när den tiden kommer, säger Gulldén och skrattar.

Är det inte bara Sävehof som gäller då?
– Svårt att säga i och med att det handlar om vart man flyttar. Då kanske jag vill plugga, eller i alla fall börja satsa på en civil karriär. Så på det sättet handlar det ju om var man erbjuds bäst förutsättningar för det – men självklart att Sävehof det första jag tänker på.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.