Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Bara månader efter stroken – Wislander satsar mot Vasaloppet

I slutet av oktober hängde livet på en skör tråd.
Bara månader efter stroken siktar Magnus Wislander på att åka Vasaloppet. För GP berättar handbollslegendaren om vägen tillbaka, obehagskänslorna och den häftiga målsättningen.
– Målet är att stå på startlinjen, men om jag kliver av i Evertsberg är det ingen panik, säger han och ler.

Magnus Wislander kommer med lugna steg vandrande genom mediacentret i Malmö arena. En kortare paus är att vänta sedan ska han upp på läktaren igen.

Under hemma-EM arbetar handbollslegendaren som expert för Radiosporten.

– Det funkar bra. Det är som vanligt. Det är att anpassa dagarna lite, men det har gått jättebra. Jag har inte märkt av några sviter. Jag är tröttare på morgonen än någonsin när det har varit sena kvällar, men det är väl det enda som är märkbart, säger han.

Han ler. Han ser både frisk och kry ut. Vad man kan se med blotta ögat finns det ingenting som tyder på att 55-åringen så sent som för knappt tre månader sedan befann sig i ett helt annat hälsotillstånd.

En höstdag när han precis var på väg att lämna jobbet på PostNord för dagen så segnade Wislander ihop.

LÄS MER: Magnus Wislander drabbad av stroke

Han togs med ambulans till Sahlgrenska sjukhuset och det kunde snart konstateras att den folkkäre före detta handbollsspelaren drabbats av en stroke.

– Det är ingenting som jag någonsin vill uppleva igen. Den hjälplösheten som finns när det inte fungerar i kroppen var väldigt obehaglig, säger han.

"Är väldigt paff"

Som tur var gick allt väl.

En knapp vecka efter den händelsen var Wislander, som utöver jobbet på PostNord och uppdraget på Radiosporten också har en roll som assisterande tränare i Redbergslids IK, på fötter igen.

Nu står han här. I full gång.

– Jag mår bra. Det finns vissa efterdyningar, men för övrigt mår jag rätt bra när jag sköter mig och gör det jag ska göra, säger han och fortsätter:

– Ibland gör jag för mycket och då kan jag få lite huvudvärk och så dagen efter. Men för att bara vara lite mer än två och en halv månad efter den här smällen så känner jag mig egentligen väldigt bra.

Utöver huvudvärken, är du helt återställd?

– Nja, som sagt, det finns lite efterdyningar. Jag har exempelvis inte full finmotorik i vänsterhanden, men det kommer tillbaka lite mer och mer, säger Wislander som medger att han är förvånad över hur snabbt han har kunnat repa sig.

– Det är lite som jag sa direkt efter det hade hänt. Jag förknippar ju folk som har haft stroke med att inte kunna röra på sig ordentligt, att ansiktet hänger och att man inte har full funktion helt enkelt. Jag är väldigt paff.

"Tänk om det händer igen"

Men trots den snabba återhämtningen finns det en oro som gnager, åtminstone emellanåt.

– Med folk runt omkring har jag inga problem, men det är ibland när jag är ensam så tänker jag ”Tänk om det händer något igen”, det är sådana tankar som kommer. Därför tycker jag det är väldigt skönt att vara bland folk.

Är du rädd?

– Inte rädd men det är ändå tankar som man aldrig har haft förut. Jag tänker på var jag har telefonen och känner efter att jag har den med mig, det är sådana saker.

Har det som hänt påverkat dig som person, hur du är och ser på saker och ting?

– Någonstans ändrar man sitt mindset. Jag är mer positiv än vad jag har varit tidigare, även om jag kanske inte har varit världens mest negativa förr heller, haha. Men att man tar tillvara på dagarna och gläds på det sättet har jag tänkt på mer. Sedan just det livet jag lever och har levt, det tror jag inte att jag ändrar på. Det är full gas hela tiden.

Den närmaste tiden ligger fokus på expertrollen i radio, men hemma i Göteborg drar RIK snart igång Handbollsligan-spelet igen. I återstarten i slutet av januari hoppas Wislander vara med på tränarbänken igen.

–Vi sa det att innan nyår gjorde vi ingenting. Jag har varit nere på träningar och sådär, men inte mer, men de kör på där hemma. Meningen är att jag ska vara med mot Hallby när det startar igen.

Siktar på Vasaloppet

Många andra hade nog nöjt sig där, med att åter kunna ha en fungerande vardag – men inte "Slangen".

När GP i julas gjorde en enkät med flera idrottsprofiler i Göteborg och bad dem berätta om vad de önskade sig i julklapp svarade den förre mittsexan att han trots det han har gått igenom hoppades kunna genomföra Vasaloppet senare i vinter.

Nu berättar han mer om den, med tanke på det som hänt, tuffa målsättningen.

– Jag är anmäld till Vasaloppet och jag har kört det tre gånger förut, men inte det "riktiga". Nu har jag anmält mig till det riktiga Vasaloppet. Jag är ute och försöker rulla lite på rullskidor och sådär och har varit uppe och åkt lite på snö också.

Han tillägger:

– Målet är att stå på startlinjen, men sedan om jag kliver av i Evertsberg eller inte fullföljer så är det ingen panik. Förhoppningsvis ska jag stå där på startlinjen och så hoppas jag att jag får en dag där jag tar det lugnt och städat och glider igenom det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.