Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

"Att vara svart i Sverige kan vara ett helvete"

Debatten om den mörkhyade luciapojken i en Åhlénsreklam har gått varm den senaste veckan. Nu ryter handbollslandslagets stjärnor Loui Sand och Jamina Roberts ifrån. – Att vara svart och mörk i Sverige kan vara ett helvete, säger Sand till SVT.

Åhléns publicerade förra veckan ett facebook-inlägg med sin nya reklam inför lucia. På bilden syntes en mörkhyad pojke i luciakrona - vilket väckte en våg av rasistiska kommentarer. Bilden plockades senare bort ur reklamen på begäran av pojkens föräldrar.

LÄS OCKSÅ: Luciabarn väckte rasistisk hatstorm

Motreaktionerna lät inte vänta på sig och stödet och kärleksförklaringarna strömmade in från alla håll och kanter. Bland annat lade den svenske höjdhoppsikonen Stefan Holm upp en bild på sig själv iförd luciakrona på Instagram och skrev:
"Enligt somliga var det alltså inte okej med en liten svart pojke som Lucia i en reklamannons. Då är frågan: Är det okej med en blekfet fyrtioårig man istället?"

LÄS OCKSÅ: OS-guldvinnarens stöd till Luciapojken

"Vid många tillfällen vill jag vara ljus"

Nu uttrycker även de svenska handbollsstjärnorna Loui Sand och Jamina Roberts sitt stöd för luciapojken och talar om svårigheterna i att vara mörkhyad i Sverige - mitt under handbolls-EM på hemmaplan.
– Vid många tillfällen vill jag vara ljus. Att vara svart och mörk i Sverige kan vara ett helvete och det är 2016. Alltså det är ju helt sjukt, säger Sand till SVT.

Sand och Roberts säger att problemen uppenbarar sig såväl på krogen som i affären och runt handbollen.
– Jag vill inte se mig själv som ett offer, att det är för att jag är mörk som det är så men alla som ser ut som vi förstår vad vi pratar om, säger Roberts.

"Helt sjukt"

– Det är ju helt sjukt att den här lilla pojken ska behöva sota för det här. Hoppas att han inte har någon mobil och kan gå in och läsa de här kommentarerna för då kan det bli illa för den här lilla pojken och att han får men för livet, säger Sand.

Nu hoppas de båda att pojken och hans familj dyker upp och stöttar landslaget i ödesmatchen mot Serbien på torsdagen.
– Vi kan vara lucior alla tre, säger Sand.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.