Är det äntligen dags för Sveriges första OS-medalj?

Det har varit nära för Sverige i både VM och OS – men nån medalj har det aldrig blivit. Kommer den i Paris i sommar?
– Det hade varit skitkul! Och särskilt att få med sig prestationen, säger stjärnan Jamina Roberts.

ANNONS
|

Fyra i VM på hemmaplan senast, fyra på OS i Tokyo 2021 ... och än har faktiskt Sveriges handbollsdamer aldrig fått med sig en mästerskapsmedalj i VM eller OS.

Jamina Roberts, 34, vet hur det känns.

Landslagets stora stjärna har ju spelat sex VM och tre OS – utan att får en medalj att hänga kring halsen.

– Det är klart att det hade varit stort att vinna en OS-medalj. Medaljen i sig bryr jag mig inte så mycket om, jag har ju exempelvis några SM-medaljer som ligger i bilen. Det är inte så att medaljen kommer att göra mig så mycket – men prestationen är viktig. På OS senast kändes det som om vi vann – även om vi kom fyra ... och hade vi fått Ryssland i bronsmatch eller final så hade vi vunnit. Det är jag helt säker på. Vi hade det i vår ficka, säger Jamina Roberts.

ANNONS

Sverige vann ju den gången gruppspelsmatchen mot finallaget Ryssland med tretton mål ...

Kom inte upp i nivå under VM-slutspelet

Under VM på hemmaplan i slutet av 2023 var Sverige bra i gruppspelet mot lite blekare motstånd – men hade inte nåt att säga till om i slutspelet.

– Det var inte så många bra matcher som vi spelade på VM senast, egentligen. Visst, vi kom ju fyra – men vi var väldigt mycket sämre än på OS, säger en kritisk Jamina Roberts.

Nu vill hon och landslaget hitta tillbaka till spelet som fanns på covid-OS i Tokyo 2021.

Framför allt vill Roberts hitta samma sköna kemi.

– Och framför allt vore det skönt att få med sig prestationen. Man vet ju vad det för med sig. När du presterar bra som lag så har du också det väldigt bra som lag – och det hade vi på OS senast. Det är nåt som jag saknar fortfarande. Det blev något speciellt. Vi hade det så bra tillsammans. Så jag ser fram emot att komma till OS igen, säger Jamina Roberts.

Bättre medaljchans får ni aldrig, eller?

– Det är upp till bevis nu. Det återstår att se hur vi löser det. Vi åker ner med tron på medalj. Det måste vi göra. Vi hoppas och tror att vi kan ta en medalj – eller åtminstone var med i toppen, säger Jamina Roberts.

ANNONS

Landslaget ska träna ihop under ett par veckor, åker på läger i Eskilstuna – innan planet lyfter mot den franska huvudstaden den 21 juli.

Sedan väntar OS-premiär mot tuffa motståndaren Norge den 25 juli, en tjuvstart innan själva OS-invigningen dagen efter.

Koppang debuterar i OS

För Sävehofs nyblivna svenska mästare Nina Koppang blir det debut i OS.

22-åringen har bara fått olympiska upplevelser återberättade av syrran Stina Blackstenius – som varit en straffläggning från att bli guldmedaljör med Sveriges landslag i fotboll.

– Hon har mest sagt att det är jättehäftigt att uppleva. Att jag ska njuta av upplevelsen, liksom. Det är mycket att ta in – och det är det största som jag tagit med mig. Sedan har jag hört att det är mycket folk i matsalar och sånt, säger Nina Koppang.

Efter OS flyttar hon till Vipers i Kristiansand, där landslagets kapten Jamina Roberts redan spelar.

– Det är en väldigt bra blandning mellan rutinerade spelare och spelare som är på väg upp och inte varit med på ett OS. Det är en bra mix, där vi yngre kan ta hjälp av de äldre som Jamina. Och vi har bra matchplaner, känns det som. Det skapar en trygghet i gruppen – och vi har en bra känsla, säger Nina Koppang.

ANNONS

Bundsen vet vad som krävs

En annan spelare som kommer in med bra känsla i OS är målvakten Johanna Bundsen. Hon har spelat två olympiska spel tidigare – och hittade nyss guldformen med Sävehof i SM-finalen.

Det gav hennes tionde SM-tecken med klubben.

– Vi vet vad som kommer behöva krävas av oss för att vara med där uppe i OS. Jag hoppas att vi kan ta oss dit. Vi har ju varit nära – och presterade otroligt bra på OS senast. Det är dit vi vill ta oss igen, säger målvakten – som kommande säsong spelar för HB Ludwigsburg (före detta Bietigsheim) i den tyska ligan.

LÄS MER:Andreas ”Stycket” Nilsson missar OS – Felix Möller ersätter

LÄS MER:Det går att vinna SM-guld – även utan ett korsband

LÄS MER:Efter SM-guldet – botresa till Malaga för syndande coachen

ANNONS