Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Andreas Palickas mystiska gest på podiet

Svenske guldmålvakten Andreas Palicka, 35, lämnade kvar sina skor på prispodiet. Betyder det att han slutar i landslaget?
– Jag glömde dem inte. Jag ställde dem där med flit. Det var symboliskt, säger Palicka till Expressen.

Sverige vann EM-guld under söndagskvällen. Efter en rysare där Niclas Ekberg kastade in en straff i sista sekunden av matchen så var Sveriges första mästerskapsguld på 20 år klart.

RIK-målvakten Andreas Palicka var en av kvällens stora hjältar och stod i tårar under tv-intervjun efteråt.

Då fick han dock inga frågor om det oklara draget att lämna kvar sina skor på podiet. Slutar han nu? Precis som den tidigare landslagsikonen Per Carlén gjorde efter att han lämnade kvar sina skor på podiet efter finalförsluten i Atlanta-OS 1996?

– Jag glömde dem inte. Jag ställde dem där med flit. Det var symboliskt, säger Palicka till Expressen.

LÄS MER: Så bra var de svenska EM-guldhjältarna

Vidare frågar tidningen om detta var hans sista mästerskap. På den frågan svarar Palicka:

– Jag uttalar mig inte om det. Inte direkt efter mästerskapet.

Andreas Palicka gjorde landslagsdebut 2007. Han har en lång utlandskarriär bakom sig. Nästa säsong ska han börja spela för franska storklubben Paris Saint Germain efter att han kritat på ett tvåårskontrakt.

Skor tillhörande Per Carlén blev stående kvar på prispallen i OS i Atlanta. Bild: BJÖRN TILLY
Skor tillhörande Per Carlén blev stående kvar på prispallen i OS i Atlanta. Bild: BJÖRN TILLY

Missar derbyt mot Sävehof

Under de senaste fem säsongerna spelade han för tyska Rhein-Neckar innan han i december blev klar för en återkomst i RIK – klubben som formade honom i yngre dagar innan han 2008 for till tyska handbollsstaden Kiel.

– Jag har kollat väldigt mycket på RIK:s matcher och det är en annan typ av handboll. Jag är fullt medveten om vad folk tror och tänker när man kommer hem så här när man spelar på en högre nivå till vardags. Samtidigt behöver jag tid för att komma in i det och anpassa mig, men det betyder inte att jag inte kommer att rädda bollar. Jag hade inte varit här om jag inte hade trott att jag hade kunnat hjälpa till, sa Palicka till GT när övergången var klar.

LÄS MER: Gottfridssons brandtal innan avgörandet

LÄS MER: Bengt ”Bengan” Johansson hyllar EM-guldlaget

På måndagskvällen spelar RIK derby mot Sävehof. Men då finns Andreas Palicka inte med. Förbundets regler sätter stopp för det då den matchen är flyttad från ett datum då Andreas Palicka inte tillhörde RIK.

– Det handlar bland annat om att man inte av taktiska skäl ska kunna flytta en match. Säg att ett lag vet att de har en spelare på gång in som är väldigt bra och då anger något annat skäl att flytta en match tills den spelaren är inne, sa svenska handbollsförbundets tävlingschef till GP och fortsatte.

– Nu var det inte så i det här fallet. Att Palicka kom in och att matchen flyttades hänger inte ihop men man kan ju konstatera att RIK kan bli ett bättre lag med Palicka och då ska de inte dra nytta av det för att matchen flyttas.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.