Nina Dano är återigen uttagen till landslaget.
Nina Dano är återigen uttagen till landslaget. Bild: MATHIAS BERGELD

Andra gången gillt för Sävehofs Nina Dano

Nina Danos tilltänkta landslagsdebut i våras blev inställd på grund av coronapandemin. Nu har Sävehof-talangen återigen blivit uttagen till damernas handbollslandslag.
– Det är lika häftigt den här gången, skrattar 20-åringen.

ANNONS
|

”Det är en dröm och ett mål man har haft, det är helt fantastiskt att få äran att vara med i landslaget. Jag blev chockad när jag fick beskedet.”

Orden kommer från Nina Dano – fast 17 februari.

Sävehofs högernia hade precis fått beskedet att hon blivit uttagen till det svenska landslaget som skulle spela EM- och OS-kval. Debuten i den blågula tröjan var precis runt hörnet, hon skulle dessutom bli den första spelaren född på 2000-talet att ingå i en svensk landslagstrupp på seniornivå på damsidan.

Det var precis innan coronapandemin lamslog sportvärlden.

Det blev inget kval för Dano och landslagsdebuten lades på is. Fram tills nu – ett drygt halvår efter att EM- och OS-kvalet skulle spelats.

ANNONS

Under måndagen fanns hon med när förbundskapten Tomas Axnérs presenterade landslagstruppen som ska möta Polen 1 och 3 oktober.

– Det är lika häftigt den här gången, skrattar 20-åringen.

Var det mer väntat den här gången, med tanke på att du blivit uttagen tidigare?

– Jag vet inte riktigt, lika chockad är jag väl inte den här gången. Men jag har inte vågat hoppas innan, det är ändå en ny förbundskapten och mycket nytt.

Hon tillägger

– Men det var ändå samma känsla när jag fick beskedet. Det är riktigt kul och häftigt.

Ovisst efter inställda kvalen

Att bli uttagen till både EM- och OS-kval innebär ett stort förtroende. Vilket gjorde det extra tungt när pandemin ställde in landskamperna.

– Man visste inte riktigt vad man skulle bli besviken på. Men det är klart att det tog lite, att man visste att det var chansen och att mista den på det här sättet var väldigt tråkigt. Man visste inte heller om det var chansen man fick.

Dano fortsätter:

– Det var också ett steg närmre att kanske få vara med i det OS:et, vilket har varit en dröm sedan några år tillbaka.

Enda samlingen innan EM-uttagningen

Vilken roll Nina Dano kommer få under dubbelmötena mot Polen återstår att se. Hon berättar att hon har fått en bra bild av Tomas Axnér, men att hon inte vet hur mycket speltid hon kan förvänta sig.

ANNONS

En sak vet hon dock: Det är den sista landslagssamlingen innan EM-truppen ska tas ut vecka 44.

Därmed gäller det att visa upp sig under matcherna i Lund och Ystad.

– Mitt mål är att prestera så bra att jag får en plats där. Det är det jag kan påverka.

Att vara den första seniordamen född 2000, betyder det något?

– Det är jättestort, absolut! Det är också jättehäftigt att få vara den personen, säger Dano som firade nya uttagningen med kaffe och kaka tillsammans med familjen och pojkvännen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS