Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kim Andersson ser fram emot kommande VM, men längre än så vågar han inte blicka.

Andersson blickar inte längre än till VM

Efter ett långt skadeuppehåll är Kim Andersson, 32, redo för sitt tionde mästerskap med handbollslandslaget. Blir VM i Qatar även hans sista? – Till den 2 februari blickar jag nu. Sedan får vi ta en utvärdering, säger högernian.

När det svenska herrlandslaget laddar upp i Malmö inför handbolls-VM i Qatar 15 januari–1 februari är det många journalister som vill prata med världsstjärnan Kim Andersson. Inte undra på – den 32-årige högernian går nästa vecka in i sitt första mästerskap med landslaget sedan OS-silvret i London 2012.

– Det känns spännande med tanke på att det var så längesedan jag var med, säger Kim Andersson när han slår sig ner i en fåtölj på spelarhotellet.

I höstas gjorde Kolding Köpenhamn-spelaren comeback efter ett långt skadeuppehåll. Andersson tvingades till slut operera sin sargade axel och han var borta från handbollsplanen i 16 månader.

– Nu känns axeln väldigt bra. Jag hoppas att det håller sig så. Men man blir inte yngre, det är nya skador hela tiden, säger han och ler.

Den färskaste är en bruten knoge i långfingret, vilket han drabbades av i november.

– Det är lite stelt, men det är ju högerhanden – så den räknas inte, säger den vänsterhänte skytten och skrattar.

Andersson gjorde mästerskapsdebut i VM i Portugal 2003. Qatar-VM blir hans tionde internationella mästerskap med herrlandslaget. Där väntar Island, Tjeckien, Algeriet, Egypten och Frankrike i gruppen.

– Det är klart att det blir tufft. Framför allt Frankrike som jag just nu ser som världens bästa nation. Klart att det är tufft att ha dem i gruppen. Men det finns inga lätta matcher. Spelar vi på en hög nivå har vi en möjlighet att slå i stort sett de flesta, men en där vi inte presterar så bra kan vi få stryk av de flesta, säger Andersson.

I VM får Sverige klara sig utan de båda vänsterniorna Kim Ekdahl du Rietz (tackat nej) och Jim Gottfridsson (skadad). Där ställs i stället hoppet till Viktor Östlund, Guif, och Marcus Olsson, Kristianstad. Båda utan mästerskapsrutin.

– Vi kan ju inte spela med dem som är skadade. Jag tror att båda två kommer att överraska positivt på många förståsigpåare. Jag är inte orolig för den positionen, säger Andersson.

Längre än till den 2 februari – dagen efter att VM i Qatar avslutats – vill inte Kim Andersson blicka. Några tankar på ett eventuellt OS i Rio de Janeiro 2016 har 32-åringen inte.

– Nä, inga alls. Och jag vet hur snabbt allting kan ta slut, med tanke på skador och annat. Vi håller oss till VM först och främst.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.