"Allt klaffade för att jag skulle överleva"

ANNONS
|

– Allt klaffade för att jag skulle överleva, säger han till Bohusläningen.

Lund.

Fredagen den 24 oktober spelade Uddevallasonen Joacim Ernstsson elitseriematch för sitt Lugi hemma mot Kristianstad. Det var toppmöte och Skånederby och upplagt för fest i Lunds sporthall.

Den varade i en knapp kvart. Sedan hände det ofattbara. Joacim Ernstsson föll ihop och blev liggande livlös inför tusentals åskådare på plats och alla hemma i sofforna som bänkat sig för det tv-sända mötet.

Hjälpen kom blixtsnabbt från Lugis läkare Ioannis Kostagiannis och flera frivilliga på läktaren, bland andra hjärtläkaren Johan Silfverstolpe, som var en stor bidragande orsak till att Joacim Ernstssons liv räddades.

ANNONS

Efter flera återupplivningsförsök med hjärtstartare kunde till slut Ernstsson resa sig upp och lägga sig på båren. Joacim Ernstsson kördes sedan i ambulans till Lunds sjukhus där han fick ligga kvar en vecka innan han återförenades med sambon Jenny och döttrarna Emilia, 3, och Ella, 2, i hemmet. När han mötte familjen igen gjorde han det med en pacemaker monterad vid nyckelbenet och ett tydligt besked från läkarna. Det löd: "sluta med handbollen"!

Har du fått distans till hjärtkollapsen?

– Ja, det tycker jag väl. Det var inte lika traumatiskt för mig som för alla andra som såg vad som hände.

Har du sett det själv?

– Jo, vid en intervju med TV 4 fick jag det uppspelat för mig.

Hur upplevde du situationen?

– Jag blir varm i huvudet och svimmar av. När jag vaknar upp slår hjärtat som jag har sprungit intervaller. Men jag kommer ihåg allting som hände innan jag faller ihop, säger han till Bohusläningen.

Hur reagerade din sambo när det hände?

– Hon såg matchen på tv, men var och bytte blöjor just när jag föll ihop. När hon kom tillbaka låg jag där. Det tog inte lång stund innan det kom en fru till spelare i laget. Sedan åkte hon ner till sjukhuset för att träffa mig. Hon var småskakad kan man säga.

ANNONS

Joacim Ernstsson är medveten och tacksam över läkarnas arbete - och att det hände på en plats där det fanns en hjärtstartare. Utan tillgång till hjärtstartare är utgången oftast dödlig.

– Allt klaffade. Det var ett bra ställe som hjärtstoppet trots allt inträffade på. Det är bara sju procents chans att överleva om man inte befinner sig på sjukhuset. Oftast händer det i hemmet och där finns det inte alls samma resurser, säger han.

Det kan också ge hjärnan obotliga skador på grund av syrebristen som uppstår till följd av hjärtstoppet.

Men Joacim Ernstsson säger sig må bra. Precis som efter kollapsen vid SM-finalen i våras, eller de många hjärnskakningar som har drabbat honom under karriären. Och då har vi inte ens nämnt skador som hjärtmuskelinflammationen, det brutna nyckelbenet och den avslitna hälsenan.

Snart väntar istället ett nytt liv som nyutbildad fastighetsmäklare. Även om han inte vill släppa handbollen helt ännu.

– Jag vill hjälpa till i Lugi säsongen ut. Jag har ju kontrakt så i någon roll hoppas jag att kan vara med.

Men karriären som spelare är över. Den som började i Kroppskultur som junior, tog honom till elitserien med moderklubben, gjorde honom till ungdomsvärldsmästare, landslagsspelare i VM, proffs i Danmark och tagit honom till två SM-finaler med klubblagen i Redbergslid och Lugi.

ANNONS

För Joacim Ernstsson är han tydlig med vad som är det starkaste minnet i karriären.

– När vi vann 30 matcher i rad med Kropps och gick upp i elitserien. Det var något alldeles speciellt. Då var man ung och naiv och bara körde, Men alla lag man fått vara med i och alla man träffat är fantastiska minnen.

ANNONS