Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Snart börjar Partille Cup 2019. Bild: DANIEL STILLER
Snart börjar Partille Cup 2019. Bild: DANIEL STILLER

Allt du behöver veta inför Partille Cup

Världens största handbollsturnering firar 50 år. 24 000 deltagare från 52 nationer kommer till Göteborg, i en turnering med knappt 5 000 matcher. Här finns allt du behöver veta inför Partille Cup.

Det började 1970 som en liten lokal turnering i Vallhamra, Partille. Femtio år senare har det vuxit till att bli världens största handbollsturnering med lag från hela jordklotet. I år är Partille Cup större än någonsin tidigare – totalt kommer 1 407 lag till Göteborg.

När spelas turneringen?

Den 1 juli anländer lagen till Göteborg. De flesta inackorderas på skolor runt om i staden, andra tar in på vandrarhem och hotell. Dagen efter, den 2 juli klockan 8.30, startar de första matcherna. Gruppspelet pågår i tre dagar, därefter påbörjas slutspelet.

Finalerna spelas lördagen den 6 juli.

Var spelar man?

Huvudspelplatsen för Partille Cup är Heden. Utöver det spelas matcher i Kviberg, Valhalla, Ruddalen och Härlanda Park. Alla matcher spelas utomhus. Tidigare i Partille Cups historia har finalerna spelats inomhus, men sedan 2014 spelas även titelmatcherna utomhus på Heden Arena, som har plats för 7 000 åskådare.

Vilka spelar?

Partille Cup slår många rekord detta jubileumsår. Fler lag, deltagare, nationer och matcher än någonsin. De yngsta klasserna är pojkar/flickor 8år och de äldsta är herr/dam 21år. Dessutom finns det specialklasser och gåhandboll. Totalt deltar:

- 1 407 lag

- 24 000 deltagare

- 52 nationer

- 4 929 matcher

Vad ska man hålla koll på?

Missa inte årets Super Game. Där möts handbollsstjärnor från nu och då, uppblandat med kändisar som man vanligtvis inte förknippar med handboll. Förra året deltog bland annat Isabelle Gulldén, Magnus Wislander och Ljubomir Vranjes.

Vad är nytt för i år?

Invigningen hålls i år på Liseberg. Nöjesparkens stora scen står värd för attraktionerna – som tillåter 20 000 åskådare.

Internationella handbollsförbundet har också valt att lägga sin årliga kongress i Sverige, för första gången sedan 1956. Den anordnas i Göteborg samtidigt som Partille Cup pågår. Totalt kommer 350 deltagare från 200 länder.

Partille Cup har i år en ambition att livestreama över 2000 matcher från turneringen. Genom den här länken kan du ta del av sändningarna.

Landslagsturnering för Sveriges U17-landslag

European Open Championship är en landslagsturnering där 24 nationer gör om om medaljerna, och som spelas parallellt med Partille Cup. Turneringen alternerar varje år mellan tjejer och killar. I år är det killarnas U17-landslag som gör upp i sin första stora landslagsturnering. Alla matcher spelas inomhus i Valhalla Sporthallar.

Sverige möter i sin grupp Ryssland, Schweiz, Luxemburg, Storbritannien och Tjeckien. Det svenska laget leds av Tomas Axnér.

– Normalt är det väl Ryssland och Tjeckien som är tuffast, kanske Schweiz. Men i en sådan här turnering är det alltid något lag som överraskar, något land som fått fram en årskull med en massa jättetalanger, säger Axnér i ett pressmeddelande.

Partille Cups generalsekreterare Fredrik Andersson ser fram emot att turneringen ska dra igång.

– Det är lite som att fylla år. Man går ett helt år och väntar på en enda stund, och när den kommer blir du överöst med massa positivitet och glädje. Så är det med Partille Cup, säger Andersson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.