Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Alingsås siktar på ny final – trots flera tunga tapp

Jakten på den femte raka SM-finalen drar i dag igång för Alingsås HK, dock utan flera av fjolårets tunga pjäser. – Det är många tapp, men samtidigt kan det vara bra, säger tränare Mikael Franzén.

Det snackas om en dynasti i Handbollsligan; de tre senaste åren har nämligen samma lag fått bära guldhjälmar och spruta Champagne i vild glädje, IFK Kristianstad. Samtliga gånger har det varit Alingsås HK som fått se sig besegrade och bittert tittat på när Skånelaget firat sina framgångar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Sedan SM-guldet 2014 har Alingsås spelat i samtliga SM-finaler. Men när laget, borta mot Ricoh, går in i ytterligare säsong ser klubben inte det som någon självklarhet att man ska vara med och spela Handbollsligans absolut sista match.

– Det är det som är svårheten, jag kan tycka att det ibland är lite för mycket fokus på att vi har förlorat matcherna när vi ändå har tagit oss dit. Det är ju få förunnat att spela en SM-final och vi har varit där fyra år i rad, så något bra gör vi ju. Men det gäller ju för oss att vara ödmjuka och arbeta på, vi vet att det inte är någon självklarhet att hamna där, säger tränare Mikael Franzén.

Så det är inte bara att ställa ut skorna under säsongen?
– Nej absolut inte. Vi är väl ett av de lagen som oftast får jobba som hårdast för att få poäng och ta oss vidare, vi har inte de stora stjärnorna som kan driva laget under en hel säsong. Vi är ett stabilt lag som får göra jobbet.

Hur jobbar man som tränare då när ni ändå varit så bra gång på gång?
– Vi tittar på hur vi kan bli lite bättre, Kristianstad har haft lite försprång rent fysiskt. Men vi tittar på hur vi kan göra det bättre på vårt sätt, vi tittar på vad vi haft för taktik och spelidé. Nu har vi ett helt nytt lag, så det gäller ju att vi får ihop ett bra spel under säsongen.

Nyckelspelarna är borta

Spelartappen har varit många för Alingsås HK och Mikael Franzén kommer att få klara sig utan nyckelspelare så som Emil Frend Öfors, Jesper Konradsson och Max Darj.
– Vi har ju blivit av med mycket rutin, så det är många tapp. Men samtidigt kan det vara bra att göra ett rejält omtag, det är väl det vi håller på med nu.

På inkomstkontot har man dock säkrat upp flera intressanta spelare när man bland annat värvat Sävehof-talangen William Andersson Moberg samt Gustav Skagerling, som var en av Allsvenskans bästa målvakter under förra säsongen.

– Jag tycker vi har fått in väldigt bra individer med oerhörda handbollskunskaper, så det gäller bara att få ihop det också.

Under fjolårssäsongen fick laget testa på något udda när man satte upp en teaterföreställning och spelade upp en pjäs av Shakespeare, allt för att bygga en självkänsla och utsätta spelarna för en ny utmaning. Men inför årets säsong har man inte tagit ut svängarna på samma sätt.

– Nej, vi har inte fortsatt med det kulturella temat, skrattar Mikael Franzén.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.