Arkivbild. Alingsås målvakt Anton Hagvall deppar.
Arkivbild. Alingsås målvakt Anton Hagvall deppar. Bild: DANIEL STILLER

Alingsås föll i första slutspelsmatchen på två år

En två år lång slutspelstorka tog slut när Alingsås HK åkte till Skövde för den första kvartsfinalmatchen. En jämn kamp som avgjordes i slutsekunderna och som slutade med seger 26-24 till Skövdes fördel.

|

Torsdagskvällen bjöd på Västgötaderby mellan tabellfyran IFK Skövde mot tabellfemman Alingsås HK i den första kvartsfinalen av årets slutspel.

IFK Skövde kom till spel med tio raka matcher utan förlust. En svit som nådde tvåsiffrigt i den sista omgången av grundserien mot just Alingsås.

Inte konstigt att det var ett revanschsuget Alingsås som klev av bussen och äntrade publikfria Arena Skövde.

En färsk förlust i minnet. Men också slutet på två år utan slutspelshandboll för tränare Mikael Franzéns gäng.

Slutspelskänslorna fanns också där från start.

Med första kvarten spelad, vid ställningen 7–8, stoppade hemmalagets Adam Samuelsson en framrusande Benjamin Helander med en utsträckt näve mot Helanders huvud.

Huvuddomare Mirza Kurtagic var bestämd. Rött kort och Samuelsson fick följa resten av matchen från läktaren.

Utvisningen fick fart på Alingsås som svarade med att dryga ut till en tremålsledning, föranledda av mittnian William Andersson Mobergs fyra fullträffar.

Skövde vägrade dock att vika ner sig och hämtade upp underläge till 12-12 innan paus.

Tappade och tog igen

Alingsås hade svårt att kontrollera Skövdes landslagsstjärna Jack Thurin under den första halvtimmen. När andra halvlek drog igång fick man det ännu jobbigare.

21-årige Thurin, som förlängde kontraktet i vintras, var inblandad i det mesta när Skövde drog ifrån med fyra raka mål.

Sedan klickade allt under en period för AHK. Gustaf Skagerling bommade igen framför mål, defensiven täppte till luckorna och offensiven hittade rätt.

17-13 blev till 19-17.

Med fem minuter kvar stod det 23-22, och allting pekade mot att avslutningen skulle bli till en rysare.

Andersson Moberg slarvade bort ett bollinnehav när han blev avblåst för stegfel. Skövde svarade och gjorde 24-22.

I nästa anfall lämnades Jack Thurin ensam med Gustaf Skagerling som fläkte med armar och ben och räddade vad som såg ut att kunna bli spiken i kistan.

Men Alingsås kom aldrig närmare än vid ställningen 25-24. Med en halv minut kvar att spela kunde hemmalaget punktera matchen genom Rasmus Wremer.

Skövde gick vinnande ur den första kvartsfinalen med 26-24 och Alingsås får ta nya tag till returen på hemmaplan 24/3.