Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

21 000 spelare redo för handbollsfest

21 000 handballers från 43 olika nationer möts alltså i Göteborg under veckan – och det brukar förstås bli en publikfest på samma sätt som Gothia Cup är det med fotbollen. – Men vi är faktiskt fem år äldre. Vi startade redan 1970, säger cupgeneralen Fredrik Andersson.

46 år senare har ungdomsturneringen tagit steget in i framtiden på riktigt – med livesändningar från 200 matcher under veckan.
– Vi vill livestreama alla matcher egentligen, men så började vi att räkna på det. Det är 63 planer, minst tre personer på varje plan. Vi behövde rekrytera massor av människor bara för att filma och var tvungna att ordna minst 63 kameror ... så det blev ett jätteprojekt!

Andersson fick lägga ner tanken. För den här gången, vill säga.
– Jag tror att vi kommer att hamna där någon gång. Men nu börjar vi smått. Vi sänder matcherna från Heden. Inte alla, förstås – då det är 27 planer bara på Heden. Vi väljer ut fyra planer som vi kommer att livestreama ifrån.

Även alla finaler kommer att sändas direkt.
– Det är inte så farligt dyrt. 159 kronor för hela veckan, berättar Andersson.

En annan nyhet är planen med nyuppfunna street ball.
– Om du går och tittar på Partille Cup blir du ofta sugen på att spela lite själv, även om du är för gammal för att delta i själva turneringen. Du tar upp en boll, kastar lite med kompisarna. Då tog vi fram en plan som folk kan spela spontant på ...

Årets plan blir ett experiment, för att se om intresset finns.
– Du kanske har ett kompisgäng eller bildar ett lag, så vi hittade regler som är mycket enklare. Flygande målvakt, rak mållinje och du spelar på det underlag som finns. Inga studsar. Ett rakt och snabbt spel, du kastar och fångar och skjuter i mål. Plötsligt har vi ett spel för alla – och det är precis som vårt koncept. World of handball, vi samlar hela världens handbollsspelare hos oss. Det här blir helt och hållet spontant ...

Men?
– Om det blir en bra grej är det möjligt att vi gör en turnering av det inför nästa år. Vi ser det som ett litet test, säger Fredrik Andersson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.