Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Han vann Olympiatravet efter stor dramatik

Hästen Your Highness vann oväntat Olympiatravets final på Åby tillsammans med stjärnkusken Björn Goop efter en stark slutspurt.

De flesta förhandstipsen landade på fjolårsvinnaren B.B.S Sugarlight och utmanaren On Track Piraten. Men ingen av favoriterna skulle hålla hela vägen när huvudnumret på Åby avgjordes. I stället var det Björn Goop och hästen Your Highness som, efter en svag start, kunde hämta sig och vinna finalen i Olympiatravet. 

– Det känns helt fantastiskt, säger Björn Goop till GP.

En gång tidigare har stjärnkusken vunnit det prestigefyllda loppet. Men då med hästen Titanic.

– Jjag tycker att det här är minst lika stort. Att vinna Olympiatravet är alltid något alldeles extra.

Kunde du tro det här inför loppet? 
– Jag trodde att det fanns en liten, liten möjlighet till duell om On Track Piraten inte skulle dra iväg. Historiskt är det ett lopp där det brukar bli mycket dueller, där det kan bli lite positionsförändringar.

En bit in i loppet såg det nästan ut som att Goop och hans häst var på väg att kunna räknas bort från den absoluta tätstriden. Vinnarekipaget fick inte någon bra position inledningsvis.

– Jag låg ganska pyrt till i början av loppet. Jag hängde i tredje spår och kom inte ned någonstans. Då tänkte jag faktiskt att det var ganska kört.

Men efter några tuffa dueller mellan flera av ekipagen så blev det en lucka för Goop. …

– Helt plötsligt låg jag ganska bra till.

När målgången närmade sig var det dock fortsatt On Track Piraten i ledningen. Sauveur, med kusken Åke Lindblom och det helfranska ekipaget Anna Mix med Pierre Vercruysse som kusk blandade sig också i toppstriden men till slut var det alltså Goop och Your Highness, som efter en stark spurt på upploppet, kunde titulera sig som vinnare.

– Hon var fantastisk, hon har alltid haft moralen och styrkan som sitt främsta vapen. Jag visste att jag låg bra till när upploppet nalkades, för den delen av loppet är kanske hennes främsta, säger kusken om den svenskfödda hästen.

Björn Goop, som är född och uppvuxen i Mölndal, rankar segern högt.

– Det här är bland det största vi har inom trav i Sverige. Jag har vunnit lopp som kanske har högre dignitet men för mig som gammal mölndalsbo betyder det här oerhört mycket, särskilt med tanke på att det här loppet når en så bred publik.

Åbytravets sportchef, Jon Walter Pedersen, hade inför loppet lovat världsrekordtid men dit nådde man inte.

– Tidsmässigt blev det exakt som i fjol men med de förutsättningarna som var så får vi vara nöjda. Det har varit en jättelyckad dag, säger sportchefen.

Enda smolket i glädjebägaren var publiktillströmningen. Drygt 10 500 hade hittat till travbanan. Ett tapp med ungefär 2500 åskådare jämfört med ifjol.

– Om det hade varit ett vanligt år hade vi nog varit besvikna. Men med tanke på att det var valborg, lite halvdåligt väder och derby i stan så får vi vara nöjda.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.