Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Jag pratar med de yngre killarna om vad som gäller", säger Lias Andersson som tagit på sig en ledarroll i Juniorkronorna.

Han leder Sverige i JVM-premiären

Han syns och hörs kanske mest av alla. Lias Andersson är Juniorkronornas naturliga ledare – både på och utanför isen.

I sammanhanget är Lias Andersson väldigt rutinerad. Den från New York Rangers till Frölunda utlånade centern var med i junior-VM redan förra året, han har spelat närmare 100 SHL-matcher och dessutom vunnit SM-guld med HV71.

Inte undra på att förbundskapten Tomas Montén kommer låta mycket ansvar vila på 19-åringens axlar under JVM i Buffalo, som för Sveriges del inleds mot Vitryssland i kväll.

- Det känns bra. Jag vill vara en ledare. Jag bidrar med det jag kan på isen och försöker föregå med gott exempel vid sidan av, säger Andersson.

Tar hand om ynglingarna

Andersson har bland annat gjort det till sin uppgift att ta hand om Juniorkronornas allra yngsta spelare.

- Jag pratar med de yngre killarna om vad som gäller, med tanke på att jag var med förra året. Egentligen försöker jag bara vara mig själv, en go' och glad kille helt enkelt. Alla här är professionella och har koll på läget, men jag vill finnas där för de nya och visa hur vi gör och hur det går till.

”Bössan i högsta hugg”

Förra JVM-turneringen slutade i besvikelse för Lias Andersson och Sverige. Förlängningsförlusten, 1–2, mot Ryssland i bronsmatchen innebar att Juniorkronorna fick vända hem utan medalj runt halsen. Det ska inte återupprepas den här gången.

- Visst är vi revanschsugna. Vi föll ju på ett snöpligt sätt, både i bronsmatchen och i semifinalen. Så nu åker vi dit med bössan i högsta hugg, säger Andersson och fortsätter:

- Målet är att vinna, så klart. Det är det enda som gäller.