Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bengt Svensson, 62, kör på lördagen Göteborgsgirot, 70-kilometersloppet för tredje gången.

Han klarar Göteborgsgirot – med armarna

Tror du det är jobbigt att cykla flera mil? Pröva då att göra det med enbart armkraft.

Bengt Svensson, 62, är en av ett gäng entusiaster från Mölndals cykelklubb som kör Göteborgsgirot, 70-kilometersloppet, på lördag.

Han är förlamad från midjan och nedåt samt enbent och tar sig i vanliga fall fram i rullstol.

För 20 år sedan upptäckte han cyklingen.

– I rullstol har man en viss radie hemifrån. Och att sitta i den 24/7 blir tjatigt, säger Bengt. Cykeln är både transportmedel och träning.

– Dessutom går man lätt upp i vikt om man sitter i rullstol och är tvungen att äta små portioner. Jag äter hellre stora portioner och cyklar mer.

Det är tredje gången Bengt Svensson är med i Göteborgsgirot. Han och ett par andra var också med Kalmar grand prix förra året.

Cyklarna kan se lite olika ut. Bengts är en liggande trehjuling där kedjan är flyttad uppåt. Den drivs med handkraft.

Men han fick köpa den själv, för 37 000 kronor, eftersom cykeln räknas som fritidssysselsättning inte handikapphjälpmedel.

På Mölndals cykelklubb finns det däremot möjlighet för alla funktionshindrade att cykla. Varje onsdag året runt är det träning/motion och pröva-på-aktiviteter. Föreningen har tillgång till alla möjliga sorters cyklar, som handcyklar, trike och tandemcyklar där en synskadad sitter bak med en seende fram. Ett sådant tandempar är för övrigt med i Göteborgsgirot. Cyklarna kan justeras för ”korta armar, korta ben, grepp-problem ...”, berättar Bengt Svensson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.