Han förväntas ta över efter Bolt: "Har gigantiskt ansvar"

Han har kallats friidrottens nästa superstjärna. Wayde van Niekerk verkar göra vad han kan för att dra ner förväntningarna.  – Jag skulle vilja se fler av oss kämpa för friidrotten, säger han.

ANNONS

Usain Bolt och Mo Farah har varit friidrottens två stora namn länge. De har på egen hand dragit åskådarskaror till galor runt om i världen och fått en sport som präglats av doping att överleva. Nu letar friidrottsvärlden med förstoringsglas efter deras ersättare.

En som flitigt har nämnts som ett potentiellt affischnamn är sydafrikanen Wayde van Niekerk. 25-åringen slog igenom med dunder och brak genom att slå Michael Johnsons världsrekord på 400 meter i Rio förra året och har lyfts fram som potentiell utmanare på alla sprintdistanser. IAAF har hoppats mycket på van Niekerk inför mästerskapet – men själv sprider han gärna ansvaret på fler atleter.

ANNONS

– Varenda en av oss växer hela tiden och jag skulle vilja se flera av oss kämpa för friidrotten. Jag tycker att vi har stor potential. Varje friidrottare ska uppmuntra till och bygga en positiv miljö runt vår sport snarare än en negativ, säger han.

Slagen på 200 meter

Finalen på 400 tog han hem lekande lätt – men där saknades främste utmanare Isaac Makwala. På 200 meter var det dock turken Ramil Guliyev som hann först över mållinjen. Van Niekerk var förkrossad över att ha blivit smutskastad av publikfavoriten Isaac Makwala och grät i en tv-studio. Han klarade inte av att nå målet han och hans tränare satt upp för VM – dubbla guld på 400 och 200 meter. Silvret var kanske det värsta som kunde hända en sport i desperat jakt på nya affischnamn.

Det internationella friidrottsförbundet ordförande Sebastian Coe har pratat om vikten av att lyfta nästa generations talanger.

–Vad vi måste göra är att se till att folk vet så mycket och är så taggade som möjligt på de David Rudishas som kommer fram. Det kommer inte bli lätt, sade han i en intervju med BBC förra året.

"Jag har ett gigantiskt ansvar"

En skadad David Rudisha missade VM. En frisk Wayde van Niekerk var här – men lyckades inte minska oron för sportens framtid.

ANNONS

–Jag har ett gigantiskt ansvar nu att fortsätta prestera, fortsätta utvecklas och fortsätta vinna medaljer. Det är det viktiga nu; att kunna föra vidare det arv som de stora före mig har lämnat efter sig, säger han.

ANNONS