Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kylian Mbappe. Bild: PETTER ARVIDSON

"Han är min man i kväll"

Att det är Europas VM vet vi redan. Det som återstår är svaret på frågan om vi skall få en nionde världsmästare eller om Frankrike skall vinna sitt andra VM-guld – och om Kylian Mbappe eller Luka Modric med starka finalinsatser kan snuva Neymar, Messi och Ronaldo på Ballon d’Or. Jag tippar franskt. Jag tror att det är möjligt.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Jag har sedan jag återvände till Sverige för en knappt vecka sedan tuggat i mig ett oräkneligt antal VM-lag, all star-elvor och listor på världsmästerskapets främsta aktörer. Det har varit Eden Hazard hit, Luka Modric dit, möjligen Harry Kane och kanske Cristiano Ronaldo – trots allt?

Ursäkta men är inte det som att utse 100-metersvinnaren på ett OS med tio meter kvar, just före fällning, utan att ens ha tittat på bilderna från målkameran?

Det är ju nu vi skall få svaret på om det är möjligt att vinna en fjärde förlängning på raken, om ”lilla” Kroatien skall få revansch på ”stora” Frankrike för semifinalförlusten från 1998 och om Ivan Rakitic skall få sista ordet igen – för tredje gången sedan gruppspelet stängdes.

Det enda vi vet med säkerhet kan slå fast är att det kommer bli ruskigt spännande och att en hel värld kommer se på.

Avgör Barcelonamittfältaren finalen på Luzjnickistadion erövrar han tveklöst titeln ”de stora matchernas man” i Rysslands-VM; mål på den avgörande straffen mot Danmark i åttondelsfinal, mål på den avgörande straffen mot värdnationen i kvartsfinal – och 120 minuters stenhårt jobb i semifinalen mot England trots feber i kroppen.

Honom jag bänkar mig för

Jämför det med ”de mindre matchernas” store, bronsmatchens förlorare Harry Kane, där fem av sex mål gjordes mot Egypten och Tunisien.

Notabelt är också att inget av den trolige skyttekungens mål återfinns på listan över VM:s 20 snyggaste. Därför ingår inte han i mitt VM-lag, om jag nu tar ut något.

Nåväl. Min man är Kylian Mbappe. Det är för honom och hans insatser jag kommer minnas VM i Ryssland, det är för honom jag bänkar mig i kväll, det är han jag tror avgör.

Jag tror också – utan att veta – att den unge fransmannen både visuellt, själsligt och fotbollsmässigt har möjlighet att landa på samma nivå som Pelé 1958, Diego Maradona 1986, Zinedine Zidane 1998 och Ronaldo 2002 när vi om några timmar stänger butiken.

Mbappe har vid flera tillfällen under VM redan bevisat att han saknar jämlike när världsfotbollen strax gasar vidare mot Qatar; hur hans fräcka överljudshastighetsfinter, självklara tonårslyskraft och magiska avslut är bättre än allt annat hittills känt.

För mig är Mbappe det givna svaret på evighetsfrågan Messi eller Ronaldo. Faktum är att jag tror att Ballon d’Or kan hamna i samma ägo redan nu.

Sämst när det gäller?

De egentliga huvudkombattanterna – Messi, Neymar och Ronaldo – lämnade alla Ryssland för tidigt. VM skall ha stor betydelse för Ballon d’Or de år VM spelas, även om Ronaldo 2014 och Messi 2010 motbevisade denna tes.

Dags för ändring där nu.

Mbappes största konkurrent emot är i mitt tycke Real Madrids Champions League-vinnare Luka Modric, den elegante och hårt arbetande tvåvägsmittfältaren som med en bra final kan kröna ett lysande år med både VM-guld och titeln ”världens bäste”.

Jag skulle inte ha något emot det heller.

Såg vi i bronsmatchen turneringens bästa anfall, när Belgien efter 80 sömniga minuter ställde om och Thomas Meunier efter sisådär sex vägvinnande passningar sånär gjort sitt andra mål för matchen? Fart, finess och tanke. Belgien är det här mästerskapets skickligaste kontringslag.

Hur skall vi minnas Englands VM? Sämst när det gäller? Som ännu ett misslyckat försök att ta medalj? Som mästerskapet Gareth Southgates landslag förlorade två matcher mot Belgien och där inget lag förlorade fler? Eller för vad det är, en finfin uppryckning av ett landslag som väljs från endast 33 procent av den inhemska ligans spelare?

Som svensk, där Janne Anderssons landslag åkte ut mot just England, hade man förstås gärna sett ett VM-guld.

***

Världstrean Belgien vinner brons. Man skall aldrig underskatta en världsrankings träffsäkerhet.

***

Skryt är ett otyg. Men när vi nu ändå tippade VM i Ryssland vill jag ha till protokollet att Frankrike var min guldfavorit och Kroatien min skrällvarning. Oavsett resultat: Kroatien är detta VM:s stora vinnare.

***

Starkaste minnena: VAR:s positiva inverkan, Jimmy Durmaz tal samt ett huliganfritt och mycket välorganiserat mästerskap.