Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Enbart vid något enstaka tillfälle har jag upplevt något liknande", skriver GP:s Balkander. Bild: Bildbyrån

Mattias Balkander: Han är IFK:s bästa spelare 2019

Allsvenskan är fortfarande en öppen historia. För IFK Göteborg väntar fyra raka matcher mot topp-sju-lag. Först ut AIK, sedan följer Häcken, Malmö och Djurgården. Resultaten där avgör hur den här säsongen ska gå till historien, både för IFK:s och konkurrenternas del.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Våren 2019 var en riktig solskenshistoria för ett krisande IFK Göteborg. Inte nog med att himlen var blå varje gång laget spelade sina flyttade hemmamatcher på Ullevi, det gick mycket bättre än någon kunnat förutspå.

Om vändningen kom mot IF Elfsborg i hemmapremiären var det mot AIK det gick upp för alla hur gränslöst IFK Göteborg blivit.

Bästa individuella exemplet på det och klubbens spelmässiga utveckling var Alhassan Yusuf. Det fanns såklart fler, men Alhassan Yusuf stack ut mest – och här jag varken glömt Benjamin Nygren, Carl Starfelt, Patrik Karlsson Lagemyr, August Erlingmark eller Sebastian Ohlsson.

Med 24 omgångar spelade och sex matcher kvar är det fortfarande Alhassan Yusuf som har imponerat allra mest på mig av de blåvita spelarna i årets allsvenska.

Robin Söders säsong har varit enastående, Lasse Vibe har briljerat mellan varven, Giannis Anestis har utvecklats till en av seriens främsta målvakter och Kristopher da Graca är plötsligt stabiliteten själv.

Höjde sig mot Hammarby i andra

Många har varit bra, men ingen har varit som Alhassan Yusuf.

Jag har under alla de år jag har bevakat göteborgsk elitfotboll enbart vid något enstaka tillfälle upplevt något liknande.

Minns ni Brynjar Gunnarsson, Öis isländske mittback som säsongen 1999 var snabbare än i princip samtliga allsvenska anfallare och redan efter en säsong såldes till Stoke för sju miljoner kronor?

Hans förmåga att alltid vara steget före, alltid ha lite kraft kvar och ständigt göra medspelare bättre påminner inte så lite om Yusuf.

Jo, jag vet att det mellan varven har gått lite knackigare på sistone, men vilken 19-åring har inte svackor? Dessutom höjde han sig rejält i andra halvlek mot Hammarby och var stark mot Sirius.

Efter vårens möte med AIK fick nigerianen, som plockades upp i IFK Göteborgs A-trupp från Tiki Taka Academy, beröm av självaste Henok Goitom.

”Jag tror att skillnaden blir vilka som är orädda. Det är nyckeln för alla unga spelare som har kvalitet. Man ska spela seniorfotboll som det vore juniorfotboll. Att man släpper allt och bara spelar ut sitt register”, sade Goitom och jämförde Yusuf med Alexander Isak.

Närvaro ersätts av pengar

För IFK Göteborg gäller det att vårda denna talang och förstå värdet av hans insatser.

Även om kontraktet är skrivet fram till sommaren 2022 är risken uppenbar att närvaro i vinter ersätts av pengar på kontot.

Intresset för Alhassan Yusuf är av förklarliga stort, pengen blir därefter. Wolverhampton är seriöst intresserade, det finns fler.

Om Pontus Dahlberg räddade IFK Göteborgs ekonomi, Benjamin Nygren gav klubben möjlighet att satsa blir Alhassan Yusuf spelaren som kan lyfta Blåvitt tillbaka till den absoluta toppen.

Plus:

IFK Göteborg har gått från "beroende av enskilda spelare" till" behov av tid för att slussa in nya". Systemet - det som styr - sitter dock som en smäck.

Minus:

I sämsta fall slutar IFK Göteborg sjua. Det är ganska mycket bättre än 95 procent av landets fotbollstyckare förutspådde. Till kategorin fotbollstyckare räknar jag spelare, tränare, supportrar och krönikörer.