Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Hammarlund: "Det är största målet just nu"

Hon kan spela på två positioner och trivs med landslagets snabba spel. Nu hoppas Kopparberg/Göteborg FC-spelaren Pauline Hammarlund på en plats i Pia Sundshages EM-trupp. – Att mitt namn finns med – det är största målet just nu, säger hon.

Sedan landskamperna mot USA och Skottland har tankarna på en plats i EM funnits hos Pauline Hammarlund.

– Jag tar inte ut något i förskott, men det vore jättehäftigt, säger 23-åringen.

Ett snabbt spel är något som Pia Sundhages damer har gjort sig kända för. Hammarlund berättar att hon och de andra tjejerna lätt anammar nya spelartekniker, från den defensiva i OS till 4-4-2 i det stundande EM-slutspelet.

– Min fördel är att jag både kan spela forward och yttermittfältare, det är väldigt positivt i ett långt mästerskap. Jag är som bäst med bollen bakom backlinjen och jag vill spela snabbt.

Sundage: Pauline är högaktuell

Utan att kunna avslöja något om trupputtagningen på förhand så medger förbundskaptenen Pia Sundhage att Pauline Hammarlund och GFC-lagkamraten Elin Rubensson är högaktuella för EM-truppen. För Elin Rubenssons del kan bara en lårskada sätta stopp.

– De har varit med på tåget länge och väl. Nu hade Elin lite otur med skadan och fick inte spela mot Skottland av den anledningen. Hon går en kamp mot tiden. När hon är som bäst är det en väldigt bra fotbollsspelare. Elin och Pauline är två spelare som är högaktuella naturligtvis, säger Sundhage.

Inför mästerskapet är det ett flertal länder som har uttryckt sig öppet om sina höga målsättningar. Farligaste konkurrenten är Tyskland, enligt Pauline Hammarlund.

– Vi möter dem i premiären. Alla är så laddade för en revansch, det har vi varit sedan OS-finalen.

Tufft för GFC

Sedan i fjol spelar hon i GFC där hon har en självklar plats på planen i varje match.

– Skulle jag vara med i Holland så ska jag ta med mig det självförtroende jag har här och få fram mina spetsegenskaper ännu mer.

Men för GFC har det varit tungt den senaste tiden. Säsongen har inte varit optimal och lagets nyckelspelare har dragit på sig skador.

– Men resultaten är inte helt rättvisa, många matcher har varit väldigt jämna. Vi vill inte vara i botten, det var inte det här vi hade tänkt oss. 

Efter de två kommande matcherna blir det en välbehövlig paus för laget. I augusti hoppas hon att de fortsätter säsongen med en ny positiv inställning och struntar i att se tillbaka på det gamla.

Men om det blir som 23-åringen vill så blir hon utan vila. Förutom sommarens EM drömmer hon om att leva proffslivet utomlands och att få fortsätta spela i landslaget de kommande åren.

– Men jag trivs väldigt bra i Göteborg och känner ingen stress med att komma iväg. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.