Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hammarby jublar.

Hammarby förlängde sviten

Nutidens fotboll funkar bättre än framtidens.

Hammarby har fått ett anmärkningsvärt lyft sedan Nanne Bergstrand tänkte om.

Vändpunkten kom 24 juli när Bajen hade förlorat derbyt mot AIK med 0–3 inför ursinniga grönvita fans. Efter det lade Nanne mycket av sin omtalade manual ”Framtidens fotboll” åt sidan.

Nutidens fotboll är mindre sofistikerad, försiktigare – och mer framgångsrik.

På de 15 första matcherna samlade Hammarby ihop 14 poäng och släppte in 32 mål.

Sedan kursförändringen har Söderlaget tagit 18 poäng på nio matcher och bara släppt in fem mål.

”Inget skönspel”

Extra effektiv har den simplare Hammarbystilen varit på bortaplan. Segern över Falkenberg var femte raka bortamatchen utan förlust – och Ögmundur Kristinssons femte nolla i följd utanför Tele 2 Arena.

- Det här spelet ger ju poäng, så det är klart att det är effektivt. Sen att det inte är världens roligaste att kolla på, det är en annan femma, säger Erik Israelsson och fortsätter:

- Vi var i ett utsatt läge och tvungna att ändra på något. Vi har en lite annan inställning nu, framförallt på bortaplan. I dag var det mycket kamp och inget skönspel från något av lagen, men det viktigaste är att vi vinner.

I hemmamötet med Falkenberg i somras spelade Erik Israelsson bara i 13 sekunder. Då fick han en huvudskada i en duell med danske mittbacken Thomas Juel-Nielsen och var tvungen att bytas ut.

På Falkenbergs IP fick han mer tid på sig. I 25:e minuten fläkte Israelsson sig fram innanför straffområdesgränsen och stötte in 1–0 på Birkir Mar Sævarssons smarta diagonala inlägg.

- Det var ett bra mål. Ett inlägg från Birkir som jag lyckades nosa upp. Det var skönt att sätta dit den, säger den hårt arbetande mittfältaren som har gjort tio mål i årets allsvenska.

Dibbas första

Pa Dibba fixade sitt sjätte allsvenska mål för säsongen – men det första i Hammarbytröja. Sommarköpet från Sundsvall kom i en blixtattack, ändrade riktning så att Juel-Nielsen liknade en staty och vek in det matchdödande 2–0-målet.

Och 300 Bajensupportrar på bortaläktaren sjöng om Europa League.

- Det har de gjort ett tag, säger Erik Israelsson. Ända sedan vi mötte Gamla Upsala i cupen. Vi får väl se om det kommer!