Hammarby byter födelseår – nu äldre än både Djurgården och AIK

Hammarby är nu äldre än både AIK och Djurgården. På måndagen beslutades nämligen att klubben har ett nytt födelsedatum – som är åtta år tidigare än det som tidigare gällt.

ANNONS

Hammarby IF bildades den 7 mars 1897. Så har det hetat länge – men inte längre.

På årsmötet på måndagen beslutade föreningen att klubben från och med nu föddes den 10 april 1889.

Klubbens roddsektion grundades nämligen 1889 och det har nu antagits som det officiella datumet för bildandet för föreningen.

”Det korrekta bildandeåret för Hammarby IF har diskuterats i över hundra år. Axel Robert Schönthals roddförening från 1889 bytte namn den 7 mars 1897 samtidigt som föreningen blev en allmän idrottsförening”, skriver klubben på sin hemsida.

Klubben skriver vidare:

”På årsmötet hade 17 av Hammarby IF:s 20 medlemsföreningar slutit upp och av dem var 14 för ändringen i stadgarna som slår fast att Hammarby IF har sitt verkliga ursprung 1889”.

ANNONS

Äldre än lokalrivalerna

Det som det konkret beslutades om på årsmötet var en stadgeändring där den tidigare lydelsen ändrades från:

”… ursprungligen stiftad den 7 mars 1897 och ombildad vid extra årsmöte den 1 oktober 1998 till en alliansförening från och med den 1 januari 1999).”

Till:

”… ursprungligen stiftad som Hammarby Roddförening den 10 april 1889, namnändrad den 7 mars 1897 till Hammarby Idrottsförening och ombildad vid extra årsmöte den 1 oktober 1998 till en alliansförening från och med den 1 januari 1999.”

Beslutet innebär att Hammarby nu äldre än de båda lokalrivalerna AIK och Djurgården som båda bildades 1891.

LÄS MER:Vårdomen Örgryte IS: ”Det är så bottenlöst uselt”

LÄS MER:Vårdomen: Fansen gråter av glädje på Bravida Arena den här våren

LÄS MER:Vårdomen: IFK Göteborg behöver förstärka på två positioner

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS