Hamilton utreds för politiskt budskap

Formel 1-stjärnan Lewis Hamilton utreds av internationella bilsportsförbundet. Detta efter att burit en t-shirt med ett budskap som kan klassas som politiskt i samband med helgens lopp i Italien. "Arrestera poliserna som dödade Breonna Taylor", stod det på Hamiltons tröja.

ANNONS
|

Både före och efter sin vinst i Toscanas Grand Prix i söndags bar Hamilton en t-shirt med texten: "Arrestera poliserna som dödade Breonna Taylor". Budskapet är en passning till den svarta kvinnan Breonna Taylor som dödades av amerikansk polis när hon låg och sov i sitt hem i Louisville, Kentucky, i mars.

– Jag har velat upplysa alla om att människor faktiskt dödas på gatorna. Någon (Taylor) blev dödad i sitt eget hus, polisen var i fel hus och de poliserna går helt fria, sade Hamilton efter racet.

Hamilton fick inför Toscanas Grand Prix stöd av sin stallchef i Mercedes.

ANNONS

– Det är helt hans beslut. Vad han än gör kommer vi att stötta honom, sade Toto Wolff.

En talesperson för det internationella bilsportsförbundet har sagt att händelsen är under utredning, och att man vill undersöka om Hamiltons budskap kan betraktas som ett politiskt budskap. Förbundet har satt i gång en antirasism- och mångfaldhetskampanj i år, som kommer betyda antirasismdemonstrationer inför varje race. Hamilton har varit med och jobbat fram kampanjen.

Breonna Taylor har, tillsammans med bland annat George Floyd och Ahmaud Arbery, blivit symboler för det polisvåld som skapat enorma protester världen över.

Bild: Bryn Lennon
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS