Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mercedes Lewis Hamilton och Valtteri Bottas firar med skumpa på Silverstone efter en av många framgångar på senare tid. Arkivbild.

Hamilton hotar Vettels VM-ledning

Sebastian Vettel har varit VM-ledare sedan säsongsstarten. Men innan formel 1 tar sommarsemester kan Lewis Hamilton passera tysken på en av sina favoritbanor, Hungaroring.

När halva säsongen snart är avverkad skiljer minsta möjliga marginal i toppen av förarställningen. Förra året var Mercedes Lewis Hamilton och Nico Rosberg i en klass för sig. I år sker kampen över laggränserna.

Ferraris Sebastian Vettels ledning har krympt till blott en poäng till jagande Hamilton. Britten har, tillsammans med finske lagkamraten Valtteri Bottas, vunnit tre av de fyra senaste loppen medan Vettel inte har fått kliva högst upp på podiet i något av racen.

Hamilton segerrikast i Ungern

Och i helgen väntar en av Hamiltons favoritbanor, Hungaroring i Ungern, där han har rekord i antalet segrar med fem vinster.

32-åringen har stort självförtroende efter den förkrossande segermarginalen på drygt 14 sekunder hemma på Silverstone senast. Hamilton siktar på karriärens 68:e pole position – tangerat rekord med Michael Schumacher.

- Mycket kan hända i framtiden men det känns som att laget har fått ny energi. Jag hoppas vi kan ta med oss det till de kommande racen, säger han.

Till skillnad från de senaste loppen bjuder Hungaroring på andra förutsättningar. En långsammare, het och teknisk bana.

Valtteri Bottas höjer ett varningens finger inför vad som komma skall:

"Budapest annorlunda"

- De senaste två racen var på snabba banor. Bakus bana var speciell, men nästa lopp i Budapest blir totalt annorlunda. Den har väldigt långsamma svängar och riktigt varma temperaturer, så vi ska inte vara för självsäkra, säger Bottas.

Sebastian Vettel har varit i VM-ledning sedan segern i F1-premiären i Australien.

"Om du frågar vilket lag som förbättrat sig mest i år är svaret Ferrari", säger Vettel till Ferraris webbplats.

På Silverstone drabbades han av en illa tajmad punktering inför sista varvet och tappade från fjärde till sjunde plats. Även stallkamraten Kimi Räikkönen fick punktering men slutade ändå trea.

"Vårt värsta lopp hittills var i Storbritannien", konstaterar Vettel.

I Ungern hoppas det italienska stallet på en vändpunkt.

"Banan borde passa oss bättre, jag kanske har fel men förhoppningsvis inte. Jag tror att vi kan hävda oss mycket bättre mot konkurrenterna", säger Räikkönen.

På de två inledande träningarna i Ungern var Daniel Ricciardo, Red Bull, snabbast. Han hade Vettel strax efter sig och Hamilton hade bara femte bästa tid.

Efter helgens tävling tar F1 paus inför loppet i Belgien den 27 augusti.