Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Louice Halvarsson tror på svensk framgång, trots en tuff uppladdning.

Halvarsson inför premiären: "Inte underdogs"

Inför EM-premiären mot Montenegro pratar de svenska spelarna om medaljer. Men rankningen och uppladdningen säger något helt annat.

Det svenska basketlandslaget är rankat som nummer 41 i världen. När EM inleds på torsdagen är bara två av de 16 länderna som deltar i mästerskapet sämre rankade – Ungern (50) och Slovenien (63).

Att laget sedan förlorat fem av de sex senaste träningsmatcherna, och bara mäktade med att göra 29 poäng mot Spanien har kanske inte höjt tron på blågula framgångar i Lettland. Även om FIBA, internationella basketförbundet, faktiskt tippar Sverige på en sjundeplats i EM.

På pappret har blågult aldrig haft ett så bra lag, med så många professionella spelare i tuffa ligor och i dominerande roller. Och det är troligen det som göra att spelarna trots tuffa förberedelser, inte hymlar med målsättningen om medaljer och plats i OS.

- Jag tänker inte så mycket på det, men jag skulle inte säga att vi är underdogs. Vi ska gå in och köra vår grej. Vi vet vad vi kan, säger Louice Halvarsson som med sina 118 landskamper gjort flest matcher för Sverige ihop med Frida Eldebrink.

- Om man kollar på vårt lag så har vi många rutinerade spelare, många storstjärnor. Vi är ett av de lagen som ska spela om topplatserna.

"Vi var utfyllningslaget"

Den 30-åriga centern vet hur det är att komma från ingenstans och skörda framgång. Tillsammans med Frida och Elin Eldebrink och Danielle Hamilton Carter var hon med när Sverige stod för en enorm skräll och tog silver i U19-VM 2007.

Trots att det gått tolv år sedan dess, relaterar Halvarsson fortfarande till känslan då.

- Om man tänker på VM, där var vi verkligen underdogs, vi var utfyllningslaget. Där tror jag inte att vi hade press, utan gick bara in och spelade. Det måste vi hitta tillbaka till. Att inte lägga för stor press, säger hon.

Sett till Fibas världsrankning slår Sverige helt klart ur underläge. I grupp B spelar förutom blågult, guldfavoriten Frankrike, fyra i världen, Tjeckien (12), och Montenegro (24).

Premiär mot lättaste laget

En som gillar att slå ur underläge är Elin Eldebrink, och hon tycker även att det brukar vara positivt för landslaget. Som lagkapten och pointguard är det hon som styr spelet och också ansvarar för att resten av spelarna presterar.

- För mig brukar det vara bra att inte sätta för stor press på mig själv. Det är det som kan vara den största boven. Det är när jag kan få en bra balans i det, med självförtroende och en lagom press, som det brukar det gå riktigt bra, säger hon.

I premiären ställs Sverige mot Montenegro. Det på pappret lättaste motståndet i gruppen, som dessutom saknar flera stora stjärnor på grund av skador, bland annat lagets bästa spelare Jelena Dubljevic.

- Det är ett bra lag. Nu saknar dom några stjärnor och många tror att det kan bli enklare. Men det är ett land med lång baskettradition och de vet hur man spelar basket, säger Elin Eldebrink.

TT: Är Sverige bäst under press eller utan?

- Det får vi se, säger Halvarsson.