Halv seger för Eskilstuna i hemmapremiären

Mohamed Buya Turay visade att han kan även i allsvenskan. Med två mål i nykomlingen AFC Eskilstunas hemmapremiär såg förra årets målkung ut att bli matchhjälte – men Örebro klarade oavgjort, 2–2.

|

Det var över 50 år sedan det senast spelades allsvensk herrfotboll i Eskilstuna (1964).

Omstarten lovade en hel del. För det var ett helt annat AFC Eskilstuna inför 4611 åskådare på Tunavallen än borta mot Gif Sundsvall i premiären (1–3).

- Första matchen var en bra lärdom. Nu har vi grupperat om och är förberedda på ett annat sätt. Det var uppvärmning – nu är det showtime, sade lagkaptenen Omar Eddahri till C More.

Allra mest showade Mohamed Buya Turay – även om just Eddahri slog ett inlägg med högerfoten bakom vänsterbenet.

Målkung tvåmålsskytt

Efter en bra första halvlek fick AFC Eskilstuna en drömstart på den andra. Buya Turay, lagets skyttekung i superettan förra året med tio mål, visade att han kan även i allsvenskan när han rann ifrån Örebroförsvaret och slog in 1–0. I den 87:e minuten stack den 22-årige anfallaren i väg i djupled igen och sedan Örebromålvakten Oscar Jansson krockat med en egen försvarare rullade Buya Turay in 2–1 och såg ut som en matchhjälte.

Det blev dock bara en poäng, delvis på grund av stadens son.

"Ett bra steg"

Filip Rogic lyfte båda händerna efter sitt 1–1-mål men det var svårt att avgöra om han firade eller om det var en ursäktande gest. Den 23-årige mittfältaren är född i "smedstan" och spelade i Eskilstuna City mellan 2010 och 2012. I fjol var han med och förde upp AFC United i allsvenskan.

- Jag kände att Örebro var ett bra steg för mig så jag valde dem, sade Rogic.

Bitvis såg det ut som om han valt fel men på tilläggstid kvitterade Kennedy Igboananike till 2–2.

AFC-backen Daniel Björnkvist, som efter förra säsongen lämnade Örebro för Eskilstuna, tyckte att hemmalaget var värt mer.

- Vi krigar hårt och förtjänar tre poäng. Vi visar att vi kommer att ta många poäng här, sade han.