Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Bildbyrån
Bild: Bildbyrån

Hallbristen stor för flera sporter

Handbollsklubbarna Kärra, Önnered och Heid oroas över bristen på fullmåttshallar. Men problembilden delas av alla lagsporter.

Ulf Widell är ordförande i Göteborgs Innebandyförbund. Han känner igen sig i handbollens beskrivning av situationen.

– Det finns alldeles för lite hallar. Vi är en av Göteborgs största hyresgäster med cirka 1000 matcher i halvåret. Att man då inte bygger riktiga anläggningar är under all kritik.

Innebandyn har problem med verksamheten i socioekonomiskt svaga områden. Förbundet planerar flera projekt för att förändra den situationen. Samtidigt fylls de hallar som finns i de områden där sporten är stark sedan tidigare.

– Vi har ett ruskigt tryck i vissa områden. Det finns inte en tid mellan 07.00 och 22.00. Det är kö för att komma in i klubbarna, säger Ulf Widell.

Torslanda föregångsexempel

Att då ha tillgång till en hall av rätt mått kan vara avgörande för mängden barn som kan inkluderas i verksamheten. Ett exempel är IK Zenith i Torslanda. Sedan Björlandahallen byggdes 2007 har klubben tagit stora steg.

– Innebandyn har exploderat där ute. Nu är det en av stans största föreningar. I den hallen kan man vara 25-30 personer på träning istället för tio, säger Ulf Widell.

Futsalen har växt fram som ytterligare en spelare om inomhustiderna de senaste åren. Sporten växer explosionsartat – men än så länge står klubbarna långt ned på prioriteringslistan i hallbokningarna. Även där märks bristen på tider. Elitföreningen IFK Göteborg som tillhört Sverige-toppen länge får träna sent långt från sina hemmakvarter centralt.

– Vi tränar mestadels i Masthuggshallen mellan klockan 20 och 21. Damlaget får träna i Önnered. Vi skulle helst hålla till i PSA, men där får vi inga träningstider. Det är nästan parodiskt när vi ska bedriva elitverksamhet, säger föreningens ordförande Niklas Asp.

Lundby Baskets ordförande Alexander Jakobsson ger en liknande bild av situationen.

– Vi klarar oss precis just nu. Vi kommer inte rymmas nästa säsong. Det är jättesvårt att få tider och då framförallt på kvällen. Som det är nu får vi trycka ihop nybörjare med spelare som spelat i flera år. Det blir inte bra om vi måste fortsätta med det, säger han.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.