Elin Hallagård gjorde succé som inhoppande reserv i vinterns EM, men lämnar Sävehof efter säsongen för att "varva ner" hos konkurrenten Heid. Innan dess vill hon dock ha sitt sjätte SM-guld, i en finalserie som Sävehof såg ut att missa för några veckor sedan. Arkivbild.
Elin Hallagård gjorde succé som inhoppande reserv i vinterns EM, men lämnar Sävehof efter säsongen för att "varva ner" hos konkurrenten Heid. Innan dess vill hon dock ha sitt sjätte SM-guld, i en finalserie som Sävehof såg ut att missa för några veckor sedan. Arkivbild.

Hallagård vill avsluta med sjätte SM-guldet

Efter 13 raka SM-finaler var Sävehof på väg ut ur årets slutspel – och fick chansen att slå ur underläge. Nu är klubben i final igen.

ANNONS
|

Elin Hallagård kallades in till EM i vintras som reserv under pågående turnering, och blev en liten sensation i blågult med sitt bestämda försvarsspel.

Men efter säsongen väljer hon att varva ner, och lämnar Sävehof för att återvända till sin förra klubb Heid – som brukar kämpa på nedre halvan i högsta serien.

Innan dess vill dock Elin Hallagård ta sitt sjätte SM-guld i finalserien mot Skuru, som börjar på måndag. Fast det såg avlägset ut efter Sävehofs brakförlust i den första semifinalen mot H65 Höör i mitten av april

ANNONS

- Den här säsongen blev inte riktigt som vi trodde. För några veckor sen kändes det väldigt tufft att ta sig till final, medger Hallagård.

Åtta mål i vändning

Sävehof blev "bara" trea i grundserien och förlorade den första semifinalen mot H65 med elva mål.

Den matchen missade Elin Hallagård på grund av sjukdom. Men hon var tillbaka i nästa match, och gjorde åtta mål när Sävehof inledde en segerrad som skickade ut H65 ur slutspelet.

- Vi har gått tillbaka till grunderna och litat till det vi vet att vi är bra på. Vi har lyckats prestera när det gäller, det är jävligt gött, säger Elin Hallagård.

En viktig förändring gjordes i försvaret, där Sävehof återvände till en trygg 6–0-uppställning istället för mera offensiva varianter.

Nu får Elin Hallagård avsluta åren i Sävehof med att spela SM-final igen. Trots den starka insatsen i EM, där Sverige blev sexa i Hallagårds första mästerskap, hade hon tänkt lägga av efter våren.

ANNONS

- Jag är väldigt nöjd över att ha gjort ett mästerskap, för det trodde jag nog inte, säger Elin Hallagård.

Enklare vardag

"Lägga av" ändrades till "varva ner" efter Sävehofs bortamatch mot Heid i februari, då hon blev inspirerad att återvända till sin förra klubb. I Heid blir det inget spel i Champions League eller liknande, med den satsning det innebär.

- Det blir lite mer flexibelt för att hämta tidigare på förskolan om det behövs, säger Hallagård, vars sambo reser mycket i jobbet.

Dessutom blir vardagen som sådan enklare. Elin Hallagård bor i sin hemtrakt på Hisingen, men jobbar nära Heidhallen i västra Göteborg. Sävehof tränar förstås i Partille, på andra sidan av storstaden.

Högt tempo

I juni återgår hon, efter mammaledighet, till att jobba 65 procent som fysioterapeut.

- Det är svårt att jobba mindre, om man ska få ekonomin att gå ihop, påpekar Hallagård.

ANNONS

- Men jag är också en person som vill göra mer än att spela handboll för att tycka det är kul.

SM-finalen avgörs i år i en serie om bäst av fem matcher.

- Vi räknar med högt tempo. De är grymma på att kontra, säger Elin Hallagård om finalmotståndaren Skuru.

TT

Fakta: Finalserien

Handbollens SM-finaler avgörs i år i bäst av fem matcher.

Finalmatcher, damer:

13/5: Skuru–Sävehof.

16/5: Sävehof–Skuru.

19/5: Skuru–Sävehof.

22/5: ev Sävehof–Skuru.

25/5: ev Skuru–Sävehof.

Fakta: SM-finaler

SM-finaler under 2010-talet:

2010: Sävehof–Skövde HF 27–23.

2011: Sävehof–Eslöv 25–23.

2012: Sävehof–Lugi 27–14.

2013: Sävehof–Lugi 38–34 efter förlängning.

2014: Sävehof–Skuru 38–20.

2015: Sävehof–Skuru 33–30.

2016: Sävehof–Skuru 27–22.

2017: H65 Höör–Sävehof 27–25.

2018: Sävehof–H65 Höör 22–21.

ANNONS