Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter en tung start på OS hoppas Calle Halfvarsson att det ska släppa i herrarnas 15 kilometer fristil på lördag. Halfvarsson är uttagen i det svenska laget tillsammans med Marcus Hellner, Daniel Rickardsson och Jens Burman.

Halfvarsson: "Varit rädd för att misslyckas"

Han bröt skiathlonen och misslyckades i sprinten. På 15 kilometer fristil får Calle Halfvarsson en ny chans till OS-revansch. Och han hoppas att pressen har släppt.

Han är uttagen i det svenska laget tillsammans med Marcus Hellner, Daniel Rickardsson och Jens Burman.

Landslagsledningen presenterade de uttagna åkarna till lördagens 15 kilometer fristil vid en pressträff på skidstadion i Pyeongchang på förmiddagen, lokal tid. Efter en vecka av snålblåst, isande vindar och förfrusna fingrar och tår, har det koreanska vintervädret plötsligt slagit om till skinande sol och nollgradiga temperaturer.

Mental coach

Frågan är om Calle Halfvarssons iskalla form kan tina upp när det vankas 15 kilometer fristil, i individuell start.

- Det kan vara en fördel i det här läget. Jag har varit lite för rädd att misslyckas i det här mästerskapet. Och det kan vara en grund till att det har gått lite sämre. Det ska bli skönt att få gå in i loppet själv och göra det jag ska, säger Calle Halfvarsson.

Efter missarna i först skiathlon och sedan sprint har han pratat med den mentala coachen Rune Gustafsson, och lagt upp en plan inför fortsättningen. Stödet från Gustafsson är viktigt när det går motigt.

"Ingen press"

- Ja, det är det. Sedan är det inte bara han som jag har pratat med. Tillsammans med tränarna, Rikard (Grip, förbundskapten) och läkaren har vi byggt upp en plan, som ska hålla.

TT: Varför har du varit rädd för att misslyckas?

- Jag ställer väldigt höga krav på mig själv. Jag har sett fram emot det här så länge och tränade hårdare än någonsin i somras och i höstas. Då blir man rädd för att misslyckas, att man inte ska få utdelning för allt slit man har lagt ned.

- Man fokuserar mer på att man ska misslyckas än att man ska lyckas, och då kan det lätt bli så att det går åt det hållet.

Han hade svårt att sova natten mot i går på grund av besvikelsen efter sprinten. Men nu hoppas han i stället kunna vända depp till pepp, och starta 15-kilometersloppet helt utan tyngd på axlarna.

- Jag har ju ingen press på mig nu. Det är bara att köra nu och så får vi se hur långt det räcker.