Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Calle Halfvarsson under tisdagens pressträff inför herrarnas 15 kilometer klassiskt på skid-VM i österrikiska Seefeld.

Halfvarsson ska tänka bort de andra åkarna

Calle Halfvarsson ska låtsas att de andra åkarna inte existerar. Om han lyckas kan det bli en efterlängtad svensk herrmedalj på 15 kilometer klassiskt i skid-VM.

För första gången på länge verkligen strålade Calle Halfvarsson av självförtroende dagarna före VM i Seefeld. Sedan kom olyckorna tätt efter varandra: norska NRK släppte en hårt kritiserad musikvideo med Halfvarsson i huvudrollen, i den individuella sprinten bröt han staven och i sprintstafetten förlorade han spurten om en bronsmedalj.

Tittar framåt

Efteråt förbannade Halfvarsson sig själv och sade något överdrivet att han inte borde ha åkt vare sig sprinten eller sprintstafetten.

- Det var mycket känslor som tog över där, jag var väldigt besviken på mig själv. Men nu har jag glömt det och tittar framåt, säger Calle Halfvarsson.

Det han tittar mot är det stora målet för säsongen, den distans där han har säsongens hittills enda pallplats i världscupen (trea i Ruka): onsdagens 15 kilometer klassiskt.

- Jag värderar det högst av alla lopp på det här mästerskapet, det måste jag vara ärlig och säga. Jag har laddat för det här loppet mest och det är det loppet som jag har bäst resultat i från i världscupen. Sedan om det är det viktigaste loppet i min karriär, det får vi se efteråt.

Saknar medalj

Calle Halfvarsson saknar fortfarande en individuell mästerskapsmedalj och förberedelserna inför loppet är på detaljnivå. Tillsammans med landslagsledaren Johan Olsson har han under dagarna före loppet åkt hela banan flera gånger för att inte lämna något åt slumpen. Halfvarsson ska veta exakt hur han ska ta sig an uppförsbackar och nerförsbackar, och hur hårt han måste ligga på i stakningen på de flacka partierna.

Men om den där första medaljen ska komma krävs det framför allt att han får till sin stora akilleshäl: den mentala biten.

- Jag måste försöka tänka bort från känslor under loppet. Ganska många gånger har det räckt med ganska små grejer för att jag ska börja ruska på huvudet och tänkt att loppet är kört. Det kommer att vara perioder under loppet där man känner att det inte går så fort, men då är det bara att försöka slå bort de tankarna och köra på ändå.

Tänker bort åkarna

Skönt är det i alla fall, säger Halfvarsson, att det är individuell start. Ju fler åkare 29-åringen har haft runtom sig, desto oftare har det strulat till sig för honom under karriären. I onsdagens lopp ska han tänka att han inte ens tävlar mot andra skidåkare.

- Jag ska inte fokusera på andra för det är ingenting som jag kan påverka. Jag ska göra mitt eget lopp från start till mål och bara fokusera på min egen prestation. Om jag har gjort det och känner att jag inte har hängt med huvudet och gett upp eller att det har strulat under vissa partier av loppet, då får jag vara nöjd med min prestation.

- Och det kan nog räcka ganska långt om jag verkligen får till det.