Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så här såg det ut 2015, när Calle Halfvarsson tog sig i mål på Tour de Skis avslutande jakstart uppför Alpe Cermis. Arkivbild.

Halfvarsson ser fram emot monsterbacken

Alpe Cermis lämnar ingen åkare oberörd. Men Calle Halfvarsson ser fram emot den branta, ökända avslutningen av Tour de Ski, även om han är en bra bit ifrån täten.

Halfvarsson går ut som elfte man på dagens jaktstart som avslutar Tour de Ski, 3.40 efter ledaren Johannes Høsflot Klæbo. Trots att det endast är nio kilometer som ska avklaras tillhör etappen världscupens tuffaste.

Allt beror på de 495 plågsamma höjdmeter som står mellan start och mål. Den spektakulära avslutande klättringen uppför Alpe Cermis har knäckt många åkare, men Halfvarsson ser fram emot att testa vad han går för.

- Det kommer att bli jävligt jobbigt. Men man får försöka se det som en kul utmaning, det är ganska roligt att utmana sig själv. När man väl tar sig i mål så är man ju ganska nöjd med vad man har gjort, att man har tagit sig igenom allt. Att avsluta med en sådan här backe, det tar på krafterna, säger Calle Halfvarsson.

"Väldigt brant"

Mindre lyckade insatser på sprinttävlingarna och allt för många tappade sekunder på distansloppet i Toblach gör att Halfvarsson är en bra bit bakom de främsta i Tour de Skis sammandrag. Men han hoppas i alla fall kunna göra en bra avslutning.

- Jag vet att om jag har en bra dag så kan jag åka väldigt bra uppför, det är något som jag har fått kvitton på under sommaren när vi har kört intervaller på rullskidor i långa backar nere i Alperna. Sedan är det ju speciellt här, det är väldigt brant. Men en bra dag kan jag åka minst lika fort som de bästa uppför den här backen.

Bra känsla inför VM

Säsongen har resultatmässigt svängt lite upp och ner för 29-åringen. Men Halfvarssons egen känsla är mycket bättre än tidigare säsonger.

- Kroppen svarar väldigt bra. Ibland har man tävlingar då det går lite tyngre, men då är det bara att sopa av sig det. Tidigare år har jag kanske låtit tävlingar som har gått dåligt släpa kvar lite för länge, och jag har tagit med det in i nästa tävling. Det har jag blivit bättre på.

Det lovar gott inför säsongens stora mål: VM i Seefeld i månadsskiftet februari–mars.

- Absolut. Det är VM som är mitt stora mål och det känns som att jag är på väg mot någonting bra där. Det är bara att hoppas att det blir så också.