Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Calle Halfvarsson har lämnat klartecken till sprinten efter kollapsen i söndagens skiathlon.

Halfvarsson piggare – men lägger om kosten

Lite mat i magen och en god natts sömn och så var Calle Halfvarsson i gott slag igen. Dagen efter genomklappningen i skiathlon var beskedet att han mår bättre och är redo för morgondagens sprint. Med något förändrad kosthållning.

Calle Halfvarsson bröt skiathlonloppet (15+15 kilometer) efter en dryg mil. Ett dygn senare var han tillbaka i skidspåren i Alpensia och tränade med resten av det svenska sprintlaget inför morgondagens tävling. Efteråt var det en glad herrtränare som konstaterade:

- Det är ju som natt och dag jämfört med i går kväll. Han fick i sig mat i går kväll och har sovit bra i natt, och kom med liv i ögonen i morse. Han känns väldigt pigg och alert. Han sade själv "det är konstigt, i går var jag helt sänkt och i dag känns allt normalt", säger herrtränaren Ola Rawald.

- Han ser fram emot att få tävla, han hade nästan velat tävla i dag redan.

Mystisk kollaps

Kollapsen är fortfarande lite av ett mysterium. Halfvarsson sade själv några timmar efter loppet: "Jag har aldrig känt mig så trött tror jag".

Landslagsläkare Per Andersson har inte heller några raka svar. Däremot fler teorier.

- Det är ofta flera faktorer som samverkar. Vi kunde redan under gårdagen utesluta att det handlade om en infektion. Det kan vara dagsformen och vi har haft en tidsomställning, säger Per Andersson.

Halfvarsson diagnostiserades i januari med tarmsjukdomen IBS (Irritable Bowel Syndrome). Han missade fler världscuptävlingar och det fanns ett tag ett litet frågetecken för 28-åringens OS-start.

Kost och kastvindar

Inför det fortsätta OS-tävlande lägger man nu om kosten något.

- Vi har tittat på olika energikällor och gjort några smärre justeringar med tanke på den magproblematik som han har. Det är inga stora saker, men några mindre förändringar har vi gjort och vi hoppas på att det är en del i att Calle kan känna sig piggare till morgondagen, säger Andersson.

Kylan verkar inte ha varit problemet. Luftrören såg bra ut, enligt läkare Andersson, och Halfvarsson tycktes inte heller lida av måndagens isande träningsväder. De frekventa kastvindarna kastade både skidor och lagväskor åt alla håll och kanter, och drog ned den upplevda temperaturen till åtminstone 15 minusgrader.

Men skam den som klagar.

- Det är lite blåsigt och halvkinkigt, men det är lika för alla, säger Ola Rawald.

- Och som jag brukar säga: Ju jävligare, desto bättre.