Bild: CARL SANDIN
Bild: CARL SANDIN

Halfvarsson på pallen i Ruka

Calle Halfvarsson fick det formbesked han ville ha. En tredjeplats på 15 kilometer klassiskt i Ruka väcker förhoppningar om en bra säsong i vinter.

Calle Halfvarsson fick ett mycket välkommet kvitto på sin kapacitet i världscuppremiären i Ruka. Pallplatsen i Finland visar att Halfvarsson blir att räkna med denna vinter.

Svensken såg ut att sladda i spåret i början, men ungefär halvvägs in i 15-kilometersloppet började han att klättra.

– Jag tycker inte jag gör ett bra lopp i dag. Jag är väldigt trög i början, men kommer bra i slutet, säger han till SVT.

Rätt nöjd

Just därför var Halfvarsson ändå rätt nöjd, med sin tredjeplats efter Alexander Bolsjunov, Ryssland, och norrmannen Emil Iversen. Det finns mer att ge.

– Det känns inte topp, men ändå är det stabilt. Jag är där uppe nu och kliver upp på pallen i dag.

– Jag är inte evigheter från Bolsjunov, som uppenbarligen är världens bästa skidåkare, i dag. Så det känns bra, säger Halfvarsson till SVT.

Från sin position i "ledarstolen" i målområdet kunde Halfvarsson, som startade tidigt, se stjärnorna som tidigare legat före honom i loppet falla ifrån en efter en. Andrej Larkov, Martin Johnsrud Sundby, Iivo Niskanen och Johannes Høsflot Klæbo fick alla ge sig.

En revansch

I stället utvecklades loppet till något av en revansch för Halfvarsson som blev utslagen redan i semifinalen i sprinten på lördagen.

Den här dagen hade bättre koll på sin skidåkning och fick se sig slagen i kampen om andra plats med futtiga 1,7 sekunder av Iversen.

Bolsjunov vann, 19,5 sekunder före Iversen.

Bolsjunov fick jubla för andra gången den här helgen i Ruka. Ryssen vann även lördagens sprintlopp i den finländska världscuppremiären.

Bakom Halfvarsson blev Viktor Thorn näst bäste svensk, på 19:e plats.

LÄS MER: Johaug segrare direkt efter avstängningen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.