Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: FREDRIK VARFJELL
Bild: FREDRIK VARFJELL

Halfvarsson håller med om kritiken: Någonting måste göras

Calle Halfvarsson gjorde comeback efter sin skada och stod för en lovande insats i stafetten.
Och till skillnad från några av sina kollegor hymlar han inte med att svensk herrskidåkning är under isen.
– Någonting måste göras, säger han.

Halfvarsson har varit sjuk sedan Tour de ski och avstod lördagens lopp i Ulricehamn. På söndagen var han dock tillbaka och åkte den för honom ovana första sträckan.

– Det var kul! Det är sånt bra tyck härute så man känner knappt att man blir trött, säger Halfvarsson.

Han kom trea på sin sträcka, efter Rysslands första och andra lag. Och efter sjukdomstiden var boosten från hemmapubliken välkommen.

– Att komma hit och få det här från publiken och göra ett bra lopp, det är något jag behöver. Jag har bara kört ett intervallpass sedan jag gick i mål på touren. Det är ett kvitto på att kroppen är rätt bra fastän jag varit utan träning i nio, tio dagar.

LÄS MER: Sundlings spurt väcker hopp inför VM

"En chansning"

På den andra sträckan tog Daniel Rickardsson över, och tappade mycket tid till täten. Jens Burman och Viktor Thorn kunde inte hämta ikapp, och Sverige slutade på en femteplats. Därmed kom ännu en bekräftelse på att de svenska skidherrarna är långt från forna tiders framgångar. Calle Halfvarsson är den ende med en pallplats den här säsongen – och får ta på sig rollen som ljuset i mörkret inför VM.

– Det vet jag inte, men vi behöver ju fler unga killar som kommer upp. Det ser lite mörkt ut där, och det gör det i resultatlistan här också. Så någonting måste göras, säger Halfvarsson.

Dagen innan konstaterade SVT:s expertkommentator Anders Blomquist att svensk herrskidåkning befinner sig i ett ”totalt mörker”. Något som fick både Jens Burman och förbundskapten Rikard Grip att reagera och komma med mothugg mot Blomquist. Calle Halfvarsson, å sin sida, ger Blomquist rätt.

– Han är inte fel ute, det är ju så. Sedan har man hört andra rykten om att vi skulle träna för dåligt, och det är ganska fel. Men det behövs fler så att vi kan sparra varandra, annars är det svårt för mig att lyfta mig, säger Halfvarsson.

LÄS MER: Thorn lovar bättring i VM: Jag kommer närmare

Han såg ut att njuta efter sin klart godkända insats i stafetten – och medgav att han inför loppet var osäker på sin status.

– Ja, det var en liten chansning och jag var lite nervös att jag skulle förstöra för Sverige direkt på förstasträckan. Men det har gått så pass bra på träningen i sommar så det behöver inte göra så mycket med lite vila. Nu fick jag ju ofrivillig vila, men jag hoppas att det kan vara något bra inför VM.

Ryssland vann både guld och silver i stafetten, Norge slutade trea.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.