Calle Halfvarsson vann ett lopp i Sverigepremiären i Bruksvallarna den gångna helgen.
Calle Halfvarsson vann ett lopp i Sverigepremiären i Bruksvallarna den gångna helgen.

Halfvarsson: "Det har spårat ur många gånger"

Calle Halfvarsson tror att det kan bli hans säsong. Ett nytt, lugnare träningsupplägg ska leda fram till karriärens stora mål: en första individuell mästerskapsmedalj.

ANNONS

"Allt känns skit". "Det var tungt, återigen". "När det är motgång på motgång, då börjar man fundera".

Det var några av Calle Halfvarssons kommentarer efter skidlopp förra vintern. Han hade ingen kanonsäsong, något som materialiserades allra tydligast under OS i Pyeongchang som han fick lämna medaljlös efter att bland annat ha brutit två lopp.

Nu känns inte allt skit längre.

Övertygande seger

Den överlägsna segern på 15 kilometer i helgens Sverigepremiär i Bruksvallarna måste ses som ett styrkebesked, trots att Halfvarsson efteråt menade att han var långt ifrån toppformen.

TT: Är det här din säsong som kommer?

ANNONS

- Jag hoppas det. Det känns så, säger Calle Halfvarsson.

- Det har känts bra under hela sommaren egentligen. Jag har haft bra värden på de tester som vi har gjort. Det känns som att det skulle kunna vara det. Det är en bra början i alla fall.

Tillsammans med nya herrtränaren Mattias Nilsson har han justerat sitt träningsupplägg. Den stora förändringen handlar om att lugna ner sig, att inte alltid köra för fullt på varje pass. Där försöker Nilsson hålla tillbaka Halfvarsson, så att han inte, som 29-åringen själv uttrycker det, "spårar ur".

Ur spår

Inför helgens världscuppremiär i finländska Ruka verkar träningen ha gått bättre än tidigare år.

- Det har spårat ur ordentligt många somrar, jag har gått för tufft, och även haft höstar som har varit för tuffa i träningen. Speciellt när man börjar gå på snö, det går lite för fort och man “smygbränner” sig lite hela tiden, säger Calle Halfvarsson.

ANNONS

- Men det är svårt. Det är lätt hänt att man, när man känner sig lite piggare, väljer att sprätta iväg i backarna och sådär. Men jag får bara se till att göra det rätt nu.

Mattias Nilsson tror att de kan ha hittat nyckeln för att få det att lossna.

- Ja, det kan nog ha varit ett problem. Han kanske inte nödvändigtvis har tränat för mycket, men det har kanske gått för fort på många pass där det inte ska gå fort. Om man blir lite ivrig och vill åka fort hela tiden, då är det klart att det sliter på energin. Men det är inte superenkelt att hitta rätt balans, de måste ju träna hårt och ligga på en knivsegg någonstans, säger Mattias Nilsson.

Saknar individuell medalj

Calle Halfvarsson är skidtalangen som tog JVM-guld i sprint 2008, men som aldrig har nått pallen individuellt på ett seniormästerskap. Den här vintern har han blicken riktad mot ett specifikt lopp: 15 kilometer klassiskt på VM i Seefeld i månadsskiftet februari–mars.

ANNONS

- Jag vill ju ha de där individuella medaljerna på mästerskap. Jag har varit fokuserad på det tidigare också, men nu går jag för det. Jag hoppas att jag kan vara med och slåss om topplaceringar i världscupen också, det vill jag. Men det är VM som är viktigast.

Trots många motgångar – Halfvarssons karriär har varit sällsynt otursförföljd och kantats av bland annat magproblem, förkylningar och fall – har han i alla fall inte tappat glädjen i skidåkningen.

- Jag har inte tröttnat än. När man gör det, då får man ta sig en funderare vad man ska hitta på, säger Calle Halfvarsson.

- Men den dagen, den sorgen.

ANNONS
TT

Fakta: Världscuppremiären i Ruka

Lördag

Sprint, damer och herrar, klassisk stil, kval (10.00), final (12.30)

Söndag

10 km klassisk stil, damer (10.45), 15 km klassisk stil, herrar (12.30)

Fakta: Calle Halfvarsson

Född: 17 mars 1980 i Sågmyra.

Bor: i Falun.

Klubb: Sågmyra SK.

Världscupdebut: 2008.

Meriter: JVM-guld i sprint 2008, VM-silver i stafett 2013 och 2015, VM-brons i stafett 2017, tre individuella segrar i världscupen och ytterligare 13 pallplatser.

ANNONS