Calle Halfvarsson.
Calle Halfvarsson.

Halfvarsson åker inte femmilen – eller?

Calle Halfvarsson höll inte hela vägen på sin stafettsträcka och nu är skid-VM över för hans del, säger han. Han har i och för sig ändrat sig förr.

ANNONS

När finländaren Iivo Niskanen ökade tempot i slutet av andrasträckan hade Halfvarsson ingenting att svara med, och han tappade 27 sekunder på täten fram till växlingen.

I mål ser han hur Viktor Thorn kör in Sverige på en slutlig femteplats. Några minuter tidigare har Norges Johannes Høsflot Klæbo enkelt dragit ifrån Rysslands Sergej Ustiugov i kampen om guldet.

–Ja, jag skulle gissa på att Ustiugov tycker om det här föret lika mycket som jag gör, säger Calle Halfvarsson.

Slaskigt före

Halfvarsson trivs inte alls i Seefelds slask. Underlaget passar inte de tyngre åkarna.

–Det var inte lika löst i dag som det var på 15 kilometer, men det blir fortfarande löst för stavarna och det är inget roligt före att åka i.

ANNONS

Redan inför 15-kilometersloppet försökte den svenska landslagsledningen få arrangörerna att salta banan, men man har hittills låtit bli. Och inget tyder på någon förändring till söndagens avslutande femmil. Därför säger Halfvarsson att hans VM är över.

–De verkar vägra att salta på det här stället, så jag skiter i det. Jag kommer inte att ändra mig. Det verkar bara vara jag i hela Seefeld som vill att de ska salta banorna.

Brasklapp

Hans bästa resultat under VM ser därmed ut att bli fjärdeplatsen i sprintstafett tillsammans med Oskar Svensson. Resultaten från mästerskapet är han långt ifrån nöjd med.

–Det har inte varit något bra. Det är klart att det är tråkigt att det blev som det blev, men nu är det som det är, säger han.

Här är det nog ändå läge att slänga in en brasklapp. Under OS förra året sade Halfvarsson också att han inte skulle köra femmilen. Sedan dök han ändå upp till start.

Vi ska definitivt ha motiverade åkare på startlinjen, och vi har alternativ. Ingen ska tvingas till någonting, men jag tror inte att vi ska dra för stora växlar innan man får landa lite, säger herrtränaren Mattias Nilsson.

Seefeld, TT:s utsände

ANNONS