Simona Halep, Rumänien, efter finalsegern mot Sloane Stephens, USA, i Franska mästerskapen i tennis.
Simona Halep, Rumänien, efter finalsegern mot Sloane Stephens, USA, i Franska mästerskapen i tennis.

Halep vann i Paris: "Kan inte tro det"

Hon var i setunderläge och med en blytung finalsvit bakom sig. Men tennisens världsetta Simona Halep vände mot Sloane Stephens och tog sin första grand slam-titel i Franska mästerskapen.

ANNONS
|

Rumänskan lade känslosamt ansiktet i händerna på centercourten Philippe-Chartrier i Paris efter den inslagna matchbollen. 26-åringen från Constanta, världsetta under den större delen av både 2017 och 2018, hade aldrig vunnit en grand slam-titel före lördagseftermiddagens triumf.

- Jag kan inte tro det. Jag har drömt om det här sedan jag började spela tennis, sade hon i segerintervjun på innerplan.

ANNONS

Tre förlorade finaler

Efter två finalförluster just i Paris (2014 och 2017) samt en i Australian Open i Melbourne (2018) har hon nu vunnit en av tennisvärldens fyra mest prestigefyllda titlar.

- Jag försökte bara att inte upprepa de senaste åren, sade Halep.

Men den historiska segern var långt ifrån självklar. Amerikanska världstian och regerande US Open-mästaren Sloane Stephens var dominant i första set som hon säkert vann med 6–3.

25-åringen från Florida inledde andra set med att bryta världsettans serve, men sedan hände något. Halep hittade tillbaka till ett sedvanligt kraftfullt spel, tog över, och bröt tillbaka till 2–2 och tog hem setet med 6–4.

Först på 40 år

- Det är alltid svårt att spela mot henne (Stephens), jag försökte bara slappna av, sade hon.

I tredje set tog sedan Halep kommandot direkt och gick fram till 3–0. Stephens vaknade till i fjärde gamet men Halep lyckades ändå gå fram till en 4–0-ledning. Efter ett par bollar som bjöd på blixtrande tennis i tvåtimmarsbataljen i en solig fransk huvudstad.

ANNONS

Stephens, som inför årets turnering inte tagit sig längre än till den fjärde omgången på Roland Garros-gruset, fick trots en fin insats se sig resultatmässigt utklassad i tredje set. Halep servade in sin första matchboll till 6–1.

- Inte den trofé jag ville ha, men den är fin ändå, sade Sloane Stephens med silverfatet i famnen från innerplan.

Efter matchslutet klev Halep upp på läktaren för att krama om sin familj och sina vänner. På plats fanns också 63-åriga Virginia Ruzici, mästare i Paris 1978, och senaste rumänska grand slam-singelsegrare före Halep.

- Jag vill tacka er, och den franska publiken. Jag hoppas spela fler finaler här. Det är min favoritbana, sade Simona Halep.

TT

Fakta: Franska mästerskapen-mästare (dam)

2018: Simona Halep, Rumänien.

2017: Jelena Ostapenko, Lettland.

2016: Garbiñe Muguruza, Spanien.

2015: Serena Williams, USA.

2014: Maria Sjarapova, Ryssland.

2013: Serena Williams.

2012: Maria Sjarapova.

2011: Li Na, Kina.

2010: Francesca Schiavone, Italien.

2009: Svetlana Kuznetsova, Ryssland.

ANNONS