Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: PETER HOLGERSSON
Bild: PETER HOLGERSSON

Hagström: "Terrängen passar oss väldigt bra"

VM i Norge väntar runt hörnet – och terrängen i årets mästerskap talar för svensk succé.
– Det passar oss bättre än de andra europeiska lagen, säger Sara Hagström som kommer springa långdistansen.

Medan Tove Alexandersson, Karolin Ohlsson och Lina Strand springer samtliga distanser på VM kan Sara Hagström – till vardags i IFK Göteborg – fokusera fullt på en gren: långdistansen.

– Ja, på långdistansen har vi ju en fjärde plats eftersom Tova vann i fjol. Sedan är jag reserv i måde stafetten och på medeldistansen, berättar 24-åringen.

Tävlingarna i norska Östfold drar igång på allvar på onsdagen, då just långdistansen avgörs – och Sara Hagström hymlar inte med vad målet är för egen del.

– Det gick ju väldigt bra i fjol så jag har förstår högre förväntningar nu. Förra året gick jag ju in mest för att göra att bra jobb, men nu är mitt mål att komma bättre än min sjätteplats från i fjol, säger Hagström.

Terrängen talar för svenskt jubel

– Samtidigt vill jag inte lägga för mycket press på mig heller, men jag vet att springer jag ett bra lopp så kommer jag göra en bra placering, fortsätter hon.

Mycket har på förhand handlat om den norska terrängen, dess likhet med den svenska, och hur detta ökar chanserna för svensk succé.

– Vi har fått väldigt mycket kvitton på att den här terrängen passar oss väldigt bra, bättre än de flesta andra europeiska lagen, säger Hagström och fortsätter:

– Jag bor ju själv i Göteborg och det är ju väldigt lik terräng, det är ju väldigt tung mark även i Göteborg.

O-ringen inte slitsamt för Hagström

Precis som nämnda regerande världsmästaren – Tove Alexandersson – valde Sara Hagström att ställa upp i O-ringen nyligen. Medan vissa tvekar till att ställa upp i klassikern så nära ett VM var valet hyfsat enkelt för Hagström.

– Det var många anledningar till det. Dels har jag sett att jag ändå haft kapacitet att springa bra efter O-ringen-vecka. Kanske inte direkt efter, men så här två tre veckor efter, säger Hagström.

– Men jag vet ju att vissa blir jätteslitna av att köra O-ringen innan, fortsätter hon.

Även om Göteborg är hyfsat likt norska Östfold har IFK-orienteraren inte tummat något på förberedelserna – utan även åkt och testat banor i närområdet. Men själva VM-banan har såklart varit "off limits".

– Allt är ju förstås en hemlighet tills man får kartan i handen, säger Sara Hagström.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.