Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Hagman ville ta chansen i Bukarest

Efter en viss tvekan bestämde sig Nathalie Hagman för att skriva på för CSM Bukarest. Chansen att vinna Champions League kommer kanske aldrig tillbaka.

I början var Nathalie Hagman inte alls intresserad av en flytt till Rumänen, men när CSM Bukarest hörde av sig igen i mars funderade den svenska landslagsstjärnan ett varv till.

- Efter lite tid insåg jag mer och mer att den här chansen kanske inte kommer igen. Det är verkligen något häftigt och kanske den enda gången i mitt liv jag får den möjligheten att spela i ett av de bästa lagen i världen, säger 25-åringen med ett leende.

"Självklart är jag lite nervös"

Efter tre år i Danmark (Tvis Holstebro och Nykøbing–Falster) flyttar Hagman till den rumänska huvudstaden i mitten av juli.

- Det ska bli jättekul och självklart är jag lite nervös över vad jag får, säger Hagman och fortsätter:

- Här får man prova något annat, där man går lite utanför ramarna. Man vet inte alltid hur allting blir. Jag har alltid velat prova på att flytta till ett land som jag aldrig kommer att bo i på riktigt och förhoppningsvis utveckla mig som människa på det sättet.

Ekonomiskt och sportsligt är det något helt annat att spela i den rumänska storklubben. CSM Bukarest ägs av staden och miljoner pumpas in i handbollslaget, som vann Champions League i fjol och slutade trea i år.

Till kommande säsong har superstjärnan Christina Neagu, utsedd till världens bästa spelare tre gånger, värvats hem. I laget finns även landslagskamraten Isabella Gulldén och danskan Helle Thomsen, tidigare förbundskapten för Sverige, är ny tränare.

VM-kval mot Makedonien

- Det är inte så att jag alltid har tänkt att jag ska spela i ett lag som har möjlighet att vinna Champions League, men nu när jag får möjligheten förstår jag hur stort och häftigt det är. Det krävs också att man har bland de bästa spelarna i världen och det är ju några i det laget som är det, säger Hagman, som skrivit på ett kontrakt på ett plus ett år.

Handbollslandslaget är i nuläget samlat i Ystad för tisdagens returmöte med Makedonien i kvalet till VM i Tyskland i december. I lördags vann Sverige med hela elva bollar – 31–20 – på bortaplan i Skopje.

- Självklart ser det bra ut, men vi ska fortfarande gå in och göra det vi ska. Det är bara lite bättre förutsättningar nu än inför den första matchen, säger Nathalie Hagman.

Fakta: Nathalie Hagman

Född: 19 juli 1991.

Position: Högersex/högernio.

Moderklubb: BK Söder (–2007).

Klubbar: Skuru (2007–2011), Lugi (2011–2014), Tvis Holstebro (2014–2016), Nykøbing–Falster (2016–2017), CSM Bukarest (2017–).

A-landskamper/mål: 105/277.

Mästerskap: EM 2010, EM 2014, VM 2015, OS 2016, EM 2016.

Aktuell: Högersexa och högernia i handbollslandslaget, som på tisdag kan säkra en biljett till VM i Tyskland. Sverige har elva bollar till godo (31–20) på Makedonien inför playoff-returen i Ystads Arena.

Matchguide: Sverige–Makedonien

Vad: Playoff till VM i Tyskland, andra matchen.

Var: Ystads arena.

När: Tisdag klockan 1915.

Bra utgångsläge: Sverige vann det första playoff-mötet mot Makedonien i Skopje i lördags med klara 31–20 och kan således förlora med tio bollar i Ystad på tisdagen och ändå kvalificera sig för VM i Tyskland i december. "Gör vi en liknande insats som i lördags slår de oss inte med elva bollar, det är en sak som är klar. Vi har ett jättebra utgångsläge, men fokuserar på att göra en jättebra match", säger förbundskapten Henrik Signell.

Mål från många händer: Elva av 14 utespelare gjorde mål i lördags. Främsta målskyttar var Ulrika Toft Hansen, Olivia Mellegård, Louise Sand och Isabella Gulldén med fyra fullträffar. "Bredden är viktig och det var kanske en av anledningarna till att vi gick ifrån såpass klart som vi ändå gjorde i andra halvlek", säger Signell.

Sveriges trupp:

Målvakter: Filippa Idéhn, Team Esbjerg, Johanna Bundsen, Sävehof, Martina Thörn, Midtjylland.

Vänstersex: Louise Sand, Sävehof, Olivia Mellegård, Sävehof.

Mittsex: Sabina Jacobsen, Midtjylland, Ulrika Toft Hansen, Team Esbjerg, Anna Lagerquist, Lugi.

Högersex: Emma Fernis, Sävehof, Daniela Gustin, Randers.

Vänsternio: Jamina Roberts, Sävehof, Jenny Alm, Team Esbjerg, Johanna Westberg, Nykøbing-Falster.

Mittnio: Isabella Gulldén, Bukarest, Carin Strömberg, Viborg HK.

Högernio: Nathalie Hagman, Nykøbing-Falster, Ida Odén, Sävehof, Hanna Blomstrand, Lugi.

Fakta: Kvalet till VM 2017

Handbolls-VM för damer spelas i Tyskland 1–17 december 2017.

Redan kvalificerade lag från Europa: Tyskland (värdnation), Norge (världsmästare), Frankrike, Danmark och Nederländerna (tre direktplatser från EM).

Europa har ytterligare nio platser som bestäms via playoff. Här är ställningen efter den första matchen (speldatum inom parentes): Sverige–Makedonien 31–20 (13/6), Vitryssland–Montenegro 26–33 (15/6), Polen–Ryssland 20–31 (15/6), Österrike–Rumänien 29–34 (13/6), Spanien–Ukraina 24–24 (14/6), Serbien–Italien 33–23 (14/6), Slovakien–Ungern 19–28 (14/6), Slovenien–Kroatien 28–23 (15/6), Turkiet–Tjeckien 25–29 (15/6).

Totalt 24 lag deltar i VM. Spelorter är Leipzig (gruppspel + slutspel), Bietigheim-Bissingen (gruppspel), Oldenburg (gruppspel), Trier (gruppspel), Magdeburg (slutspel) och Hamburg (semifinaler + medaljmatcher).

Övriga redan kvalificerade lag: Angola, Tunisien, Angola, Kamerun.

Mest läst