Hägg segrade i Lion Fight på hemmaplan

Joakim Hägg segrade under lördagen mot norske Andreas Iversen i Lion Fight 59 i Göteborg. Men hans roll är större än så ... Hägg var nyckeln till att tävlingen över huvud taget hamnade i Skandinavien.

ANNONS
|

Kooperativet på Lindholmen. Febrig sensommarvärme utanför, ännu febrigare inomhus. För första gången skulle Lion Fight avgöras i Skandinavien, med tillhörande titelmatcher i thaiboxning som grädde på moset.

– Det betyder väldigt mycket att vi får hit Lion Fight eftersom det anses vara en av världens största organisationer inom thaiboxningen, säger Malick Bah, en av arrangörerna.

Han tog själv världsmästartiteln 2008, i 63,5-kilosklassen – men det är inte bara på grund av hans meriter som Sverige fått chans att arrangera tävlingen.

– Vi arrangörer är också managers för Joakim Hägg, som fick en titelmatch i Los Angeles i november förra året. Han vann den inte, men han gjorde så bra ifrån sig att de fick upp ögonen för oss där borta, och då började diskussioner om att vi skulle arrangera Lion Fight här i Göteborg, säger Bah.

ANNONS

"Mycket hände väldigt snabbt"

Sagt och gjort, planerna började smidas. Men att det skulle gå så här snabbt – och att galan skulle gå av stapeln inte ens ett år senare – trodde ingen.

– Vi trodde att vi skulle behöva att ett par svenskar till åkte över och gick nån match, men så gick det mycket fortare. Mycket hände väldigt snabbt och plötsligt sa vi att ”nu kör vi”.

Vilka krav ställs på er som arrangörer för ett så här stort arrangemang?

– Det ställs ganska stora krav. Dels att arenan ska hålla en viss standard, men även de övriga matcherna på eventet, även om de inte är titelmatcher. De måste hålla en hög klass helt enkelt. Fighters med stor erfarenhet och som gått många matcher, säger Malick Bah.

Patrick Thomsen, den andra arrangören för kvällen, arrangerade även SM på Rondo i våras.

– Det är också viktigt. Att vi som arrangörer kan visa upp någon form av bevis att vi kan hantera liknande evenemang. Sedan hjälper det att jag är världsmästare och den ”cred” jag får på den vägen, säger Bah.

Nyckelpersonen Hägg vann på hemmaplan

Joakim Hägg, som alltså var den stora nyckeln till att Lion Fight kom till Göteborg, gick själv en match mot norske Andreas Iversen under kvällen – och tilldelades segern av ett enigt domarteam.

ANNONS

– Jag tänkte inför att jag skulle ha lite bättre sparkar, och bättre rörelse, framför allt mer rutin än honom. Och det visar sig stämma tycker jag. Han träffade med ett knä i andra som kunde gått illa, men annars kände jag att jag hade koll, säger Hägg.

Att det handlade om Lion Fight på hemmaplan, i hans egna Göteborg, försökte han inte tänka så mycket på.

– I och med att jag tävlat många gånger här hemma i Göteborg så har jag försökt tänka att jag ska ha samma mindset inför den här matchen. Att det bara är ännu en gala på hemmaplan. Skit samma vem som arrangerar och så vidare, säger Hägg.

– Men det är klart det är häftigt. Det är en omskriven tävling och jag är väl en av två i kväll som har tävlat mer en gång på en sån här promotion, fortsätter han.

Kvällen avslutades med att Magnus Andersson, från Halmstad, slog Petsanguan Sor. Thanasit och tog över Lion Fight-mästarbältet i 69,9-kiloklassen.

Kvällens vinnare

Wittaya Thawinphrai

Jonathan Larsson

Tove Brodin

Joakim Hägg

Nicco Carillo

Nicholas Bryant

Kim Falk

Amy Pirnie (Försvarar titeln i 51,2-kiloklassen)

Magnus Andersson (Ny Lion Fight-mästare i 69,9-kiloklassen)

ANNONS