Anna Haag. Arkivbild.

Haags succé: "Åkte väldigt kontrollerat"

Anna Haag stod för säsongens bästa insats när hon slutade på femte plats vid 10 kilometer klassiskt i Lenzerheide, Schweiz. Men svenskan kunde inte göra något åt suveräna norskan Ingvild Flugstad Østberg.

|

Anna Haags topplacering var en välkommen blågul skidframgång i världscupens Tour de Ski, där de svenska framgångarna hittills lyst med sin frånvaro.

31-åriga Haag – vars bästa placering hittills i världscupen var en 10:e plats vid sprinten i Ruka i november – presterade framförallt under den andra halvan av det milslånga loppet.

"Började väldigt lugnt"

Haag låg på nionde plats efter fem kilometer men slutade alltså femma, 52.6 sekunder bakom suveräna Ingvild Flugstad Østberg. Norskan vann hela 25.7 sekunder för landsmaninnan, och regerande Tour de Ski-mästaren Heidi Weng. På tredje plats slutade Sadie Bjornsen, USA.

- Jag började väldigt lugnt. Men jag hade en plan och i dag lyckades jag hålla den. Jag åkte väldigt kontrollerat. Jag tror jag lade upp det väldigt bra, säger Anna Haag till SVT.

Nia totalt

Förutom Haag så imponerade också flera svenskor i startfältet. Maria Nordström, som snöpligt missade sprintfinalerna under lördagen, slutade på 19:e plats drygt en och en halv minut efter Ingvild Flugstad Østberg. Emma Wikén slutade på 22:a plats, Jennie Öberg 41:a, Evelina Settlin 43:a och Linn Sömskar blev 48:a.

Ingvild Flugstad Østberg övertog nu totalledningen i Tour de Ski och leder 32.8 sekunder före Heidi Weng och 1.04,9 före Jessica Diggins, USA. Anna Haag är bästa svensk på en nionde plats, 1.50,1 efter Flugstad Østberg.

På nyårsdagen fortsätter Tour de Ski med jaktstart, 10 kilometer i fri stil, för damerna.