Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Anna Haag och Charlotte Kalla har följts åt i landslaget, som här under OS i Sotji för fyra år sedan. Nu när Anna Haag slutar väcker det tankar om livet efter karriären även för Charlotte Kalla. Arkivbild.

Haags avslut väcker tankar hos Kalla

Anna Haags besked att sluta karriären har skakat om Charlotte Kalla, som börjat tänka på sin karriär. Det berättade hon efter säsongsavslutningen i Falun, som både innebar en sjunde plats i minitouren och i världscupen totalt:

Anna Haag och Charlotte Kalla har haft parallella karriärer. Tillsammans växte de in i landslaget och tillsammans fick de framgångar. Nu slutar Anna Haag.

– Det var oväntat när Anna berättade att detta skulle bli hennes sista lopp. Anna har betytt mycket för mig. Minns känslan när vi överraskar varandra gång på gång under året 2007 och 2008. Utan Annas support hade jag aldrig vunnit Tour de Ski, säger Charlotte Kalla till TT.

Jobbigaste samtalet

När Charlotte får frågan hur Anna Haags beslut påverkar synen på hennes egen karriär, blir svaret:

– Det har aldrig varit snack. Ja, att vi är i slutet av karriären – definitivt, men inte vad som händer sedan.

LÄS OCKSÅ: Haag och Jönsson lägger av

Anna Haag berättar om samtalet med Charlotte Kalla:

– När jag ringde Charlotte och berättade att Falun skulle bli min sista helg, var det ett av de jobbigaste samtalen. Ingen av oss trodde jag skulle avsluta först. Hon har också sagt tankarna att detta inte är för evigt.

Haags råd

Anna Haag har därför gett Charlotte Kalla ett tydligt råd.

– Även om jag nu väcker den här tanken hos Charlotte, måste hon njuta av de kommande åren. En karriär är inte för evigt.

Om en vecka börjar Charlotte Kalla utvärderingen av den gångna säsongen, som varit hennes mest lyckosamma någonsin. Men minitouren i Falun, där hon tappat formen och kom sjua, gör Charlotte Kalla riktigt besviken.

– Jo, jag har haft en fantastisk säsong. Men det tar nog lite till innan jag kan se hela säsongen. Just nu är det loppen i dag och i helgen som är pockar på min uppmärksamhet. Det är både en känsla och resultat som jag inte alls i är nöjd med. I dag hade jag inget överskott av energi.

När tillåter du dig att blir nöjd med säsongen?

– Kanske när utvärderingen börjar på riktigt. Nu är det SM-tävlingar som väntar. Efter det kommer jag att ha lite mer distans till det som skedde i Sydkorea och även den här världscupssäsongen.

Kallas utvärdering

Vad måste du tänka på inför den utvärderingen?

– Då är det viktigt att våga vara ärlig och tänka alla möjliga tankar, svarar Charlotte Kalla och bryter sedan vänligt men bestämt intervjun.

Hon vill exempelvis inte prata om hennes tankar kring att ingå i landslaget under försäsongen eller om hon ska fortsatta med det egna teamet.

Norges Heidi Weng vann den totala världscupen före Jessica Diggins, USA. Norskan Ingvild Flugstad Østberg, som hade chansen att vinna totalt rasade i sista loppet och kom trea sammanlagt. Marit Bjørgen, som vann minitouren i Falun, blev femma totalt.

Men det brydde sig inte Anna Haag om. Hon firade sitt sista världscuplopp ordentligt Först möttes hon av landslagskompisarna som skojat med hennes tävlingsdräkt, sedan började det riktiga firandet:

– Vi har beställt 15 pizzor, godis, chips och bubbel. Därefter ska vi sitta i snön och följa killarnas lopp. Då ska vi bli solbrända så vi slipper sminka oss till kvällens middag, säger Anna Haag, som på måndagen åker till Stockholm för att prova brudklänning och sedan väntar SM-tävlingarna.