Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Anna Haag och Marit Bjørgen under träning i finländska Ruka. Arkivbild.

Haag om Bjørgen: "Hon är unik"

Marit Bjørgen avslutar en makalös längdskidkarriär. Och hyllas av Anna Haag, som nyligen också tackade för sig.

Efter åtta OS-guld, 18 VM-guld och 114 individuella världscupsegrar under 19 år som professionell längdskidåkare avslutar Marit Bjørgen, 38, karriären.

Hyllningarna från skidvärlden har strömmat in. Den svenska landslagsstjärnan Anna Haag, som efter OS lade ner sin elitsatsning, säger att Bjørgen varit en stor förebild.

Första mötet ger en bild av den norska stjärnans storhet.

- I samband med mitt första världscuplopp i Gällivare 2006 tog jag mod till mig och hejade på henne. Hon hejade tillbaka och då kände jag "wow, hon ser mig". Jag kom tvåa från slutet och Marit vann. Det symboliserar så mycket vem hon är, att hon ser dig vem man än är, säger Haag.

Slutade på topp

TT: När var Bjørgen som bäst?

- Jag skulle säga i år. Det jag såg i OS är nog det bästa jag sett Marit åka, jag blev så imponerad. Hon har i vinter åkt så bra rent tekniskt, det har varit en fröjd att se, säger Haag.

TT: Vad är Bjørgens storhet?

- Att hon trots att hon vunnit över 100 världscuplopp och har X antal medaljer alltid ger allt i varje lopp och alltid blir glad när hon lyckas. Det tillsammans med den fantastiska ödmjukheten och omtänksamheten gör henne unik, säger Haag.

- Och så krånglade hon inte till något. Det var inga konstigheter i träningen, hon tränade bara väldigt mycket och väldigt bra.

"Samlade ihop sig"

Den före detta svenska stjärnan Marie-Helene "Billan" Östlund ser också norskan som den främsta genom tiderna.

Hon framhåller hur Bjørgen lyckades komma tillbaka dels efter några tunga säsonger i mitten av 2000-talet och dels efter barnafödande och den inställda säsongen 2015–16.

- Hon hade ju några tunga år, men samlade ihop sig och kom tillbaka som en vinnare. Det är så otroligt imponerande. Det finns ingen i närheten känns det som. Hon är unik på det sättet, säger Östlund.