Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/6

Haag och Jönsson lägger av

Anna Haag och Emil Jönsson väljer att avsluta sina karriärer – helgens världscupavslutning i Falun blir deras sista tävling för landslaget.

Paret Anna Haag, 31, och Emil Jönsson, 32, har varit en del av det svenska skidlandslaget under många år. De har båda OS-medaljer och pallplatser i världscupen på meritlistan. Nu är två stora svenska skidkarriärer snart över, det rapporterar Aftonbladet.

Enligt tidningen tog Anna Haag beslutet mitt under OS i Sydkorea, ett OS som Emil Jönsson inte var uttagen till.

– Under OS vaknade jag upp en dag och kände nej, jag är färdig med det här. Jag har alltid trott att jag ska vakna upp en dag och känna att jag är klar med det här. Och jag kände verkligen så. Samtidigt var jag på OS, jag kunde inte prata med någon där. Jag visste inte om jag skulle säga något till Emil eller inte, han var ju hemma, säger Anna Haag.

Haag ringde hem till pojkvännen och berättade om sitt beslut.

– Jag har känt att jag kan försöka ett år till. När Anna ringde och sa att hon slutar tänkte jag att det är inte sant, men sen 30 sekunder efter att vi hade lagt på tänkte jag: fy fan vad skönt, säger han.

Deras sista tävling i landslagsdräkten blir helgens världscupavslutning i Falun.

"Kroppen har fått för mycket stryk"

Anna Haag har genom karriären deltagit i tre Olympiska spel och tagit fyra OS-medaljer, ett guld i stafett i Sotji 2014 och tre silver, två individuellt i Vancouver 2010 och ett i stafett i Sydkorea i år. Utöver det har hon fyra VM-medaljer i stafett och två individuella pallplatser i världscupen.

Emil Jönsson har vunnit den totala sprintcupen tre gånger och har två OS-medaljer och två VM-medaljer. Utöver det har han 20 individuella pallplatser i världscupen, varav 13 segrar. De senaste säsongerna har han dock dragits med skador.

– Jag är inte på den nivån jag vill eller kan vara för kroppen har fått för mycket stryk, säger han till tidningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.